Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Enver Hoxhaj, rektor Univerziteta u Prištini, Mujë Rugova i rektor Univerziteta u Prizrenu, Ronald Munch, potpisali su Memorandum o razumijevanju, kako bi se osigurali preduslovi da Edukativni fakultet u Prištini - podružnica u Prizrenu bude dio Univerziteta u Prizrenu.

Urodili su plodom protesti studenata i profesora da Edukativni fakultet ostane u Prizrenu i ne bude premješten u Prištini, kao što je bilo prvobitno planirano. Minsitar Hoxhaj je u više navrata novinarima u Prizrenu odluku da se Edukativni fakultet na albanskom jeziku preseli u Prištinu parvdao neposjedovanjem licence za rad i ne ispunajvanjem određenih uslova. To je sada prošlost. U Prizrenu će se na sva tri jezika nastaviti tradicija šklovanja kadrova za vaspitno- obrazovni rad.
 
Ministar Hoxhaj okarakterisao je ovo velikim danom za Prizren i Kosovo, naglasivši posebno da su memorandum potpisala dva rektora.
 
“Ovaj memorandum predviđa formiranje komisije, a ta komisija će se zauzeti za kadar, program i ostala pitanja kao što su infrastruktura. Od danas je Edukativni fakultet dio Univerziteta u Prizrenu“, kazao je ministar Hoxhaj i još jednom javno ponovio težnju da kasarna KFOR-a postane sjedište Univerziteta u Prizrenu.
 
“Rektor je Nijemac, KFOR je njemački, komandant je Nijemac i kamp je njemački. Vjerujem da će jednog dana to postati univerzitetski kamp. To je i najbolja titula da jednog dana vojni kamp postane univerzitet. U historiji Univerziteta nema bolje titule da jedan vojni kamp postane univerzitetski kamp“.
 
Rektor Univerzuteta u Prizrenu Ronald Munch  je rekao da je memorandum garancija za opstanak Edukativnog  fakulteta u sklopu  Univereziteta u Prizrenu. Osvrnuo se i na mogućnost da vojni kamp postane univerzitetski. O tome je, kazao je on,  razgovarao sa koammdantom KFOR-a jer kasarna nije njeamačka nego KFOR-a. Ipak, “zajedno sa ministrom i rektorom ćemo organizovati ceremoniju gdje ćemo i zvanično označiti prelazak u sadašnju kasarnu“.
 
Na ceremoniji potpisivanja memoranduma rektor Univerziteta u Prištini Mujë Rugova je kazao  da je ovo potpora Univerzitetu u Prizrenu.
 
"Prvo jačamo univerzitet u Prizrenu od početka kako sa kadrovima tako i sa programima. Sa druge strane da je se mogućnost prizrenskom univerzitetu da dobije i druge programe“, rekao je Rugova.
 
Iako je najavljivano de će 1. oktobra započeti nastava ua Univerzitetu u Prizrenu, to se nije dogodilo. Još se sa sigurnošću ne može reći kada će se to dogoditi. Kako su prenijeli neki lokalni mediji “TIKA“ – turska državna organiziacija nije ispoštovala dogovor i nije završena adaptacija zgrade bivše srednje ekonomske škole što je i razlog kašnjenja početka prve akademske godine na Univerzitetu u Prizrenu.
 
Nekoliko stotina brucoša tako još nije počelo sa perdavanjima. Još nisu završeni ni neki administartivni poslovi. Hoće li novoizabrani rektor sve to dovesti u red i kada, ostaje da se vidi.