“Ustav Kosova se mora poštovati a time i odluka ustavnog suda koji je nedavno kao neustavnu okarakterisao odluku prizrenske skupštine da na logou bude samo zgrada prizrenske lige i ispisana 1878. godina bez ikakvog natpisa”, tako bi u najakarćem glasio izvjestaj današnjeg skoro tročasovnog sastanka specijalnog predstavniia ISO-a Pietera Feitha, zamjenika premijera Hajredina Kuçija i minsitra za lokalnu samoupravu Sadri Feratija sa gradonacelnikom Prizrena dr Ramadanom Mujom, predstavnicima manjinskih zajednica, ali i opozicionih perdstavnika iz redova albanske zajednice.

“Mislim da ja, zamjenik premijera i ministar Ferati treba prije 18. septembra da održimo sastanak sa predstavniciam lokalne skupštine kako bi se donio novi prizrenski logo. Zašto prije 18. zato šsto je to posljednji dan određen od ustavnog suda za promjenu logoa”, kazao je Pieter Feith dodavši da su na ovom satanku prisustvovali i perdstavnici opozicije i čuli kako to treba da se izvede izarzivši ubeđenje da će do toga doći bez većih problema.

Zamjenik premijera Kuçi je izarzio punu spremnost da se ispoštuju sva prava, računajući i ova o opštinskom logou.

“Vlada Kosova će pomoći prizrenskoj, ali i svim ostalim opštinama kako bi ispoštovali svoje obaveze. Složili smo se da prije 18. bude sjednica lokalne skupštine i vjerujem da će predstavnici političkih partija zavrsiti svoju obavezu”, rekao je Kuçi nagalsivši da je Kosovo funkcionalna država, da sprovodi svoje obaveze proizišlih iz dokumenta Marti Ahtisarija i da će sprovesti odluku ustavnog suda.

I predsjednik Muja je obećao da će prije 18. septembra pitanje logoa, kako je kazao staviti “ad akta u pozitivnom smislu riječi”.

Upitani o sve izvesnijem dijalogu između zvanične Prištine i Beograda i civilni administrator Feith i zamjenik premijera Kuçi izarzili su spremnost za tako nešto, naravno o tehničkim pitanjima i na ravnopravnoj osnovi.

“Želim da podsjetim da je o ovome govorio specijalni  predstavnik EU izrazivši spremnost da se olakša i omogući ovaj dijalog kako bi se omogućila evropska  perspektiva kako Srbiji tako i Kosovu kako bi od svega toga najvise koristi imali građani”, kazao je Feith.

Po Kuçiju ne može biti razgovora samo o statusu Kosova jer je to “završena priča”.

“Vlada Kosova je izarzila spremnost za dijalog sa susjednim zemljama u tom pravcu i sa Srbijom, dijalog koji će podrzati mir i stabilnost u regionu, za dvije zemlje i njihove stanovnike, dilalog koji će omogućiti evrosku perspektivu dveju država, ali kao dvije nezavisne i suverene države”, kazao je Kuçi ponovivši  da Kosovo neće da razgovara o statusu i unutrašnjim ustavno-pravnim pitanjima.