U organiizciji Fonda za humanitarno pravo u Prizrenu je održana konferencija predstavnika svih vjerskih zajednica, računajući i pravoslavne, kako bi zajedno dali podršku formiranja zajedničke regionalne komisije za potvrdu činjenica svih žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001.

Teolog Avni Sinani iako je prihvatio da se mora graditi budućnost sa tolerantnom klimom izrazio je sumnju u izvještajima Srbije prema Kosovu.

“Imali smo narod koji je ubijan. Znamo vrlo dobro da je bilo i pravoslavnih sveštenika koji su blagoslovili kriminal koji su činili srpski paramilitarci, paramilitarci koji su ubijali civile, žene, starce i djecu“.

Tome se medjutim usprotivio dečanski monah Nifon kazavši da sve te kriminalne radnje treba gledati individualno, a ne kolektivno.

“Mi damas nismo došli da govorimo o politici, za teritoriju i historiju pošto su to druge teme. Ne želimo da primamo optužbe jer ih je bilo mnogo u prošlosti. Ako polazimo od odgovornosti, treba da pođemo od sebe, a onda da upiremo prste u druge”, kazao je ovaj dečanski monah.

I predsatvnici ostalih vjerskih zajednica podržali su inicijativu.

Oni će dati svoj doprinos u realizaciji regionalne koalicije KOHR-a, kazala je predstavnica ove kolaicije Nataša Kandić.   

“Pošto se radi o ratnom kriminalu misli se na skepticizam, ali mišljenja vjerskih predstavnika moći će da doprinesu formiranju međudržavne neutarlne komisije koja će se baviti ratnim kriminalom”, izjavila je Kandićeva.

Socilolog religije Ismailj Hasani smatra da predstavnici vjerskih zaejdnica, s obzirom na veliki uticaj koji imaju u svojim zajednicama, treba da daju veći doprinos u stabilizaciji situacije.

“Društva u tarnziciji imaju svoje specifičnosti, ali mislim da je krajnje vrijeme da vjerske zaejdnice daju više, počevši od sebe, da izbacuju isključivu terminologiju. Da čiste svoje redove od ljudi koji javnim nastupima iritiraju druge”.

Očekuje se da 10. decembra ove godine bude  završen statut regionalne komisije za potvrdu činejnica ratnog kriminala. Nakon toga počinje prikupljanje million potpisa kako bi regionalni parlamenti odobrili ovaj dokument.