Komandant borbenih trupa sektora jug, njemački general  Stefan Tomas  mirnom i stabilnom je ocjenio sigurnosnu situaciju u prizrenskom regionu, zoni odgovornosti sa oko 520 hiljada stanovnika.

On je na prvoj press konferenciji nakon što je prije 20-ak dana preuzeo komandu nad oko dvije i pol hiljade vojnika, osim iz Nemačke, još i iz Turske, Austrije i Švicarske, izarzio zadovoljstvo tako brzim poslijeratnim napretkom Kosova, pošto je, kako je kazao, ovdje boravio još nekoliko puta.
 
Pohvalio je i napredak Kosovskih sigurnosnih snaga, ovo tim prije što su između ostalog i sami počeli da rade na deminiranju terena, za početak u selu Miljaj na padinama Paštrika.
 
General Tomas je izarzio zadovoljstvo i što su njemački vojnici osim u ovoj zoni odgovornosti dobro prihvaćeni i na sjever Kosova gde je većinsko srpsko stanovništvo.
 
“I ako na sjever Kosova često boravimo, pozitivno smo prihvaćeni od strane tamošnjeg stanovništva i na tom planu nema promjena. Naravno, i ovdje se tako kaže, ako neki gost kod vas boravi duži vremenski period, na njega se gleda malo drugačije”, kazao je ovaj visoki oficir Bundesvera dodavši da je na sjeveru mirno, ali:
 
“Naravno da postoji potencijal konflinkta, ali je to u poređenju sa 1999. i 2000-tom godinom znatno manje. Nekoliko koraka se trebaju preduzeti, ali da se to ne dramatizuje “.
 
Pošto je u okviru SFOR-a boravio i u Bosni i Hercegovini general Tomas se osvrnuo na situaciji u Bosni i na Kosovu.
 
“Teško je uporediti ove dvije zemlje. U Bosni su tri konstitutivna naroda koji imaju jednu vrstu međusobnog balansa. To se odražava i na državnom nivou. I na Kosovu imamo više etničkih grupa, ali su Albanci velika većina. To je narod sa velikim procentom mlade i dinamične populacije koja dominira ovim prostorom. To je arzlika između Kosova i Bosne i Hercegovine.
 
Upitan na kraju koga čuvaju predstavnici mirovnih snaga, i to turski umjesto njemakih vojnika, u manastiru Svetih Arhangela gdje je zbog poznatih događaja u eparhiji raško-prizrenskoj, semočlano bratstvo na čelu sa jeromonahom Benediktom, starješinom, napustilo manastir, njemački general je kazao:
 
“To je kulturno-historisjki spomenik. To je veliko bogatstvo ovog dela Kosova. Na osnovu toga Prizren je ljepši i bogatiji od Prištine, glavnog grada. Priština je veća, ali ne i ljepša od Prizrena. Mi ćemo i dalje čuvati ovu kulturnu baštinu dok tu obavezu na sebe ne preuzme policija Kosova”.