Pripadnici istražnog odjeljenja regionalne policije u Prizrenu pronašli su 47 dnevnika koji su četiri dana ranije ukradeni iz osnovne škole “Emin Duraku“.

Kako je izjavio portparol Azir Berisha, nije proanđen samo jedan dnevnik, ali su na tragu da se i on proanđe, a počinioci budu privedeni pravdi. Ono što je najbitnije je da dnevnici nisu puno oštećeni i da će učenici imati one ocjene koje su dobili.
 
“Pripadnici istražnog odjeljenja izvršili su veliku presiju na jednu lokaciju gdje su sumnajli da su dnevnici sakriveni. Nisu se prevarili i poslije izvesnog vremena pronašla dnevnike. Vjerujem da ćemo pronaći još jedan koji trenutno nedostaje. Brzo ćemo ga pronaći jer smo na dobrom putu da i to rješimo”, kazao je portparol Berisha prilikom predaje dokumenata direktoru ove škole uputivši poruku ovim, ali i ostalim počiniocima ovakvog ili bilo kojeg drugog krivičnog dijela.

“Mi ćemo braniti naše škole, konkretno jedinica za zajednice koja je angažovana u tom smjeru  i nadgleda obrazovanje, red i javni mir po školama”, dodao je Berisha.
 
Na osnovu prvih istarživanja otuđivanje dnevnika iz školske zbornice, nedavno puštene u rad veoma moderne osnovne škole naspram autobuske stanice, izvršeno je dosta profesionalno u noći između prošle srijede i četvrtka. Osumnjićeni su ušli kroz prozor škole i onda nasilno obili vrata i odnjeli dnevnike.
 
Nadležni u opštinskom direktorijatu za obrazovanje i direktor ove škole toplo su pozdarvili efikasnost policije na otkrivanju i vraćanju dnevnika tamo gdje im je mjesto, dakle u školu. Apeluju na garđane da sarađuju sa policijom kako bi se ovo, ali i ostala krivična dijela razotkrila, a počinioci priveli pravdi.
 
Nexhat Qoqaj, koordinator za osnovno obarazovanje i opštinskom direktorijatu sa ponosom ističe odličnu saradnju sa policijom i garđanima.
 
“Pozdravljamo i zahvaljujemo se policiji Kosova na efikasnosti u radu. Istovremeno apelujemo na građane da dobro sarađuju sa nama jer to nije  samo na usluzi obrazovanju, nego svim građanima. Mi smo ponosni što smo zajedno sa policijom uspjeli da vratimo dnevnike, ali i volju za rad nastavnika ove škole jer je zaista bio hendikep da se u jednom trenutku izgube dnevnici škole “
 
Krađa dnevnika u osnovnoj školi “Emin Duraku“ je druga za posljednja dva mjeseca  nakon slučaja škole u Ortrokolu, kada je nastavnička zbornica dva puta zapaljena a pritom izgorelo više dnevnika u nastavi na albanskom jeziku.
 
Prizrenska policija vjeruje da će uskoro obavjestiti javnost o otkrivanju počinilaca ovih nedjela. Apeluje samo na strpljenju.
 
Govoreći samo nkoliko dana prije krađe dnevnika, Nexhat Qoqaj je priznao da u nijednom od 83 školska objekta u opštini nema noćnih čuvara.
 
Zatražili su stoga od nadelježnog ministarstva da im obezbjedi finansijska sredstva kako bi se zaposlili čuvari i tako u mnogome smanjili ovakvi i slični slučajevi.