27. avgust 2009. - Turska organizacija “Bereket” je za više od hiljadu vjernika u centru grada Šadrvan  organizirala zajednički iftar, na kojem su učešće uzeli i zvaničnici SO Prizren i Islamske zajednice.

Iftar večeri prisustvovali su i gosti iz istambulske opštine Bajrampaša, poglavari mevlanskog derviškog reda. Nakon iftara aktivisti “Bereketa” su pred prizrenskom publikom održali mistični tesafu-koncert, koji počeo nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava iz grada.

Mistična ceremonija plesa koja ima za cilj sjedinjavanje sa Bogom, ili semu, počela je molitvom za Mevlanu i ajetima iz Kurana, nakon čega se derviši međusobno pozdravljaju i skidaju crne ogrtače koji pretstavljaju materijalni svijet. Uz naklon hafizu i zvuke “neja” otpočeli svoju transcedentnu rotaciju u kojoj postepeno, uz pratnju derviškog orkestra, uzdižu ruke ka nebu.

U mističnom plesu je desna ruka plesača podignuta ka nebu, a lijeva ka zemlji.

“To znači da se svo znanje uzeto od Boga (desna ruka) mora prenjeti na zemlji (lijeva ruka)”, kaže Ahmet Kilic, fotoreporter ove veoma ozbiljne turske organizacije koja pod motoom “Bratstvo ne poznaje granice” slične aktivnosti organizira u 72 države. Prvu iftar večeru organizirala je u Travniku i Mostarum tekom devedesetih godina prošlog vijeka.

Publika je oduševljeno pozdravila ovaj nastup veoma relaksajuće arije i ples mistika iz mevlanisjkog reda, čiji je osnivač Dželaledin Mevlana Rumija. Jedan od najvećih persijskih sufi mudraca i pjesnika, zbog kojeg se derviši širom Bliskog istoka i Balkana i dan danas vrte u krug, u krugu “spajanja sa Bogom”. Rumi je rođen 1207 godine u Balhu, današnji Afganistan, a najznačajnije njegovo dijelo je Mesnevija, jedno od najboljih dijela persijske i sufijske književnosti koje sadrži 27 000 stihova.

Inače je ovaj koncert direktno praćen putem satelitskih veza RTV international, a turska organizacija nastavlja put za Makedoniju i Albaniju.

“Kako putujem svijetom, sve više postajem kosmopolita, a Prizren je moj omiljeni grad u kojeg se počinjem zaljubljivati”, kazao je Ahmet Kilic.