NVO “OZON”

NVO “Ozon” je u okviru projeketa “Aktivno građanstvo u kreiranju ruralnog razvoja Zupe i Podgora”, 4. avgusta u Rečanima nadomak Prizrena, upriličila Okrugli sto na istoimenu temu sa namjerom da se stanovništvo ovih dveju lokalnih regija, uglavnom bošnjačke zajednice, senzibilišu po pitanjima koja su bitna za poboljšanje uslova za bolje životne standarde stanovništva, kao i uključivanje mladih u donošenju odluka, osobito na loklanom nivou.

Učešće u diskusiji  uzeli su predstavnici župskih sela, sadašnji i bivši politički aktivisti; Merdžan Osmani - odbornik u SO Prizren i savjetnik premijera Kosova, Memnuna Ajdini - bivša odbornica u SO Prizren i bivša zamjenica gradonačelnika Prirena za zajednice, Igbala Fazli Rama - koordinator pri Kancelariji za povratak i zajednice Opštine Prizren, mladi aktivisti, predstavnici NVO i medija.

Nakon što je novinar Raif Kasi prisutnima iznio višemjesečno istraživanje NVO “OZON” na navedenu temu i naveo bitne probleme koje muče bošnačku zajednicu, kao što su; migracije, zapošljavanje, obrazovanje, kulturno zabavni život, problemi sa izdavanjem zemlje na korišćenje od strane Agencije za privatizaciju Kosova, te i problemi u zdravstvu i u lokalnoj samoupravi, uslijedile su vrlo konstruktivne duskusije.
 
Koordinator pri Kancelariji za zajednice i povratak-Igbala Rama je govorila na temu migracije i obrazovanje, pa je zbog manjka učenika najavila zatvaranje četiri škole u Župi: u Jablanici, Lokvici, Nebregoštu i Gornjem Selu u nastavi na bosanskom jeziku.

Odbornik Merdžan Osmani se potsjetio vremena kada je bošnjačka zajednica imala pet odbornika u Skupštini Prizren i kazao da je to bila snaga koja se poštovala.

“Danas smo malo u Skupštini. Mi, koji se bavimo politikom, snosimo najveću odgovornost. To je zbog nejedinstva i na loklanom i na centralno nivou i to nam se kao bumerang vraća”, kazao je Osmani.

Na žalost, u ovom skupštinskom sazivu bošnjačka zajednica nema još uvijek ni člana Komiteta za politiku i finansije, niti zamjenika predsjednika opštine za zajednice.

“To je jako tužna situacija. S toga trebaju da naši odbornici sjednu i da zanemare uticaj svojih partija i porade da se to potpredsjedničko mjesto dobije”, istakla je Memnuna Ajdini.

Profesor Ćamilj Ajdini je odluku Vlade Kosova da se škole zatvaraju nazvao greškom koju podržavaju i naše opštinske institucije. On ističe da “u nekim demokratskijim zemljama - učitelj odlazi po djecu i ne zatvarju škole”. 

Ukoliko se naše škole zatvore, ubrzo će te zgrade prekriti korov. I ko će od mladih živjeti u takvim selima, kada nema obrazovanje?”, smatra Ajdini”.
Ono što se i očekivalo, a na terenu se i potvrdilo, ali i na ovom Okruglom stolu je da su problemi u selima Župe i Podgora indentični. Migracije se ne smanjuju, broj učenika u nastavi na bosasnkom jeziku opada i nekim školama prijeti zatvaranje. Zatim, loša zdravstvena i socijalna zaštita, veliki broj nezapošljenih mladih ljudi, nedostatak kulturno zabavnog života, nedovoljna zastupljenost mladih u državnim, javni institucijama. Istodobno, njihov glas se ne čuje a po pitanju odlučivanja su zapostavljeni. Također, prisutnost političkog zapošjavanja i nebriga po ovim i drugim pitanjima od strane političkih predstavnika naše zajednice su posebno zabrinjavajući. Mještani Župe smatraju da su obećanja za formiranjem bošnjačkih opština samo farsa i poticaj migracijama. 
            
Ovu aktivnost podržava program Kosovske Fondacije za Civilno Društvo (KCSF) „EJA Kosovo“, koji sufinansiraju Švajcarska Agencija za Razvoj i Saradnju (SDC), Švedska i Vlada Velikog Vojvodstva Luksemburga