Mito od 30 eura i 50 centi

Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu optuženom Zenelu Hoxhi, osuđujući ga na 1 godinu efektivnog zatvora i novčanu kaznu od 1.000 eura, u vezi sa optužbom za primanje mita. Osim toga, izrečena mu je i dodatna kazna zabrane vršenja funkcija u državnoj upravi u trajanju od godinu dana nakon izdržane kazne zatvora.

Hoxha je optužen da je u svojstvu službenog lica - višeg referenta Osnovnog suda u Peći primio od stranaka iznos od 30 eura i kovanice na ime izvršene službene usluge.

Presudu je u srijedu objavila predsjednica suda Ajser Skenderi, prenosi "Zakletva pravde" (Betimi për Drejtësi).

Prema presudi, optuženom će se na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru od 24. novembra 2022. do 24. januara 2023. godine.

Hoxha je, prema presudi, dužan da uplati iznos od 100 eura na ime sudskog paušala i 50 eura na ime fonda za žrtve.

Protiv ove presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 30 dana.

Prema optužnici od 22. decembra 2022. godine, koju je podiglo Osnovno tužilaštvo u Prizrenu, Zenel Hoxha, u svojstvu službenog lica-višeg referenta za registraciju nespornih, naslednih predmeta i ovjeru uvjerenja, namjerno i direktno prihvata novčanu korist za sebe kako bi postupio u skladu sa svojom službenom dužnošću.

U optužnici se navodi da je 15. avgusta 2022. godine, u kancelariji broj 5 Osnovnog suda u Peći, nakon što je Din Shala uredio zvaničnu dokumentaciju za stranku u vezi sa priznavanjem strane odluke o raskidu braka, na insistiranje istog, prima 30 (trideset) eura na ime izvršene službene usluge.

Također, u optužnici se navodi da je 19. avgusta 2022. godine na isti način postupio prema nepoznatoj stranci prihvatanjem kovanice.

Za ove radnje Hoxha je optužen da je počinio krivično djelo „Primanje mita“ iz člana 421. stav 1. Krivičnog zakonika.

Inače, za krivično djelo primanje mita, prema ovoj optužnici, optužen je i Din Shala, ali je nakon priznanja krivice osuđen na novčanu kaznu od 1.000 eura i uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci, sa rokom verifikacijee od godinu dana.

Napomena: Osobe navedene u ovom članku smatraju se nevinim, osim ako sud pravosnažnom presudom dokaže da su krive.