Prizren i Priština

Posjedovanje nelegalnog oružja je zabrinjavajuća pojava u našoj zemlji, jer policija stalno nailazi na naoružana lica koja ugrožavaju sigurnost građana i ugrožavaju njihove živote. Ovu pojavu dodatno zabrinjava činjenica da su u većini slučajeva osumnjičeni mladi, čak i maloljetni, prenosi Gazeta Sinjali.

Sinjali saznaje da je policija u subotu otkrila tri slučaja, od kojih dva u Prištini, a jedan u Prizrenu, gdje su mladi ljudi uhvaćeni sa ilegalnim oružjem.

Policija je u ulici "Bajram Bahtiri" u Prištini uhvatila 16-godišnjaka, koji je navodno prijatelju dao gasni pištolj, iz kojeg je ovaj nekoliko puta pucao. Policija je na licu mjesta pronašla patrone koje su oduzete zajedno sa oružjem, a protiv osumnjičenog je pokrenut postupak za posjedovanje oružja bez dozvole.

Takođe na drugoj lokaciji u glavnom gradu, policijski službenici su uhvatili mladića sa vatrenim oružjem. Sinjali saznaje da je osumnjičeni zaustavljen u ulici "Bila Klintona", gdje je nakon policijske provjere pronađen pištolj sa municijom. Isti je odveden u policijsku stanicu na razgovor, a po nalogu državnog tužioca i protiv njega je pokrenut postupak.

Dok je drugi osumnjičeni priveden u selu Koriša kod Prizrena, na kontrolnom punktu gdje je patrolirala policija. Kako Sinjali saznaje, kod osumnjičenog je pronađeno lovačko oružje i nekoliko noževa. Oduzeto je oružje koje je osumnjičeni nosio, ali je imao problema i sa vozilom koje nije carinjeno. Protiv njega su preduzete potrebne mjere i o slučaju je obaviješten državni tužilac.

Inače, prema Krivičnom zakonu Republike Kosovo, svako ko ima, kontroliše ili posjeduje oružje kršeći važeći zakon u vezi sa tim oružjem, kažnjava se novčanom kaznom do sedam hiljada petsto (7.500) eura ili kaznom zatvora od do pet (5 godina).

Izvor: GazetaSinjali/info-ks.net