Nastavljen trend

Tokom 2022. godine u opštini Prizren registrirano je približno tri puta više zahtjeva za odricanje državljanstva Kosova u odnosu na broj zahtjeva stranih državljana za sticanje državljanstva Kosova. Ovaj trend je, prema riječima opštinskih službenika, sličan kao i prethodnih godina, iako je u posljednjih godinu dana zabilježen blagi porast zahtjeva stranih osoba za dobivanje državljanstva Kosova.

U opštini Prizren nastavljen je trend zahtjeva za odricanje državljanstva Kosova. Paralelno s tim, povećani su zahtjevi stranih osoba za sticanje državljanstva, odnosno opremanje dokumentima Republike Kosovo.

Prema podacima koje je iznio direktor Administracije u opštini Edin Shehu, tokom 2021. godine registrirana su 244 zahtjeva za odricanje državljanstva i 65 zahtjeva za sticanje državljanstva. A tokom 2022. godine registrirano je gotovo tri puta više zahtjeva za odricanje državljanstva u odnosu na zahtjeve za dobivanje državljanstva Kosova.

“U 2022. godini imali smo 237 zahtjeva za odricanje državljanstva, odnosno 237 osoba s kosovskim državljanstvom zatražilo je odricanje od državljanstva. Dok je 86 stranih osoba zatražilo da im se izdaju dokumenta Republike Kosovo”, rekao je Shehu.

Prema njegovim riječima, većina zahtjeva za odricanje državljanstva dolazi iz činjenice da pojedine zapadne zemlje ne dopuštaju dvojno državljanstvo.

“Iz prakse možemo reći da je jedan od glavnih razloga iseljavanja bolji život. Većina onih koji su zatražili odricanje državljanstva je zato što su napravili potrebne dokumente u datoj državi, a budući da postoje države koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo, onda su prisiljeni tražiti izuzeće ili odricanje državljanstva”, rekao je Shehu.

Zakonodavstvo Kosova dopušta višestruko državljanstvo jer građanin ove Republike može biti i državljanin jedne ili više drugih država.