Bez učenika, samo mali broj nastavnika

U Prizrenu u subotu nije održana redovna nastava prema novom kalendaru nastave Ministarstva obrazovanja. Škole su bile otvorene, ali je broj učenika i profesora koji se pojavio bio vrlo mali.

Školski objekti u opštini Prizren su u u subotu bili otvoreni za nastavnike i učenike, ali nastava se održavala samo u dvije ili tri škole, gdje prisustvovao simboličan broj učenika. U Osnovnoj školi "Hysen Rexhepi" nije bilo nastave prijepodne, a samo djelimično popodne. Učitelj Naim Çollopeku spreman je nadoknaditi izgubljene časove.

“Prema MONTI-ju, časovi se moraju održati. Sastavili su godišnji kalendar. Zahvaljujem direktoru škole koji nas je također jučer pismeno obavijestio. Nastava je održana prema rasporedu za četvrtak”, rekao je Çollopeku za RTK.

I direktor škole Maxhun Krasniqi kaže da su nastavnici i učenici na vrijeme obaviješteni o kalendaru nastave koji je prije nekoliko dana izmijenjen od strane Ministarstva obrazovanja.

“U jutarnjoj smjeni učitelji se nisu pojavili na poslu, samo njih troje. Došlo je malo učenika. Neki su došli, ali ne u velikom broju, pa prijepodnevna nastava nije održana. Ali škola je objavila obavujest i sve drugo", kaže Krasniqi.

Prema riječima direktorice Opštinskog direktorijata obrazovanja Luljete Veseli Gutaj, škole su bile otvorene u svim selima opštine Prizren, ali je u samo u dvije tri od njih održana nastava.