U Rečanu je proteklog vikenda u organizaciji udruženja OZON održana izložba tradicijskih rukotvorina Bošnjakinja Župe i Podgora.

Tradicijske rukotvorine koje su Bošnjakinje Župe i Podgora posve samostalno stvorile danas se potiskuju i padaju u zaborav te se tako gube kulturne, tradicijske i druge vrijednosti kao prepozntljiv brend ovoga kraja.

Cilj izložbe je bio da se brojni posjetioci podsjete na dio kulture i tradicije samoukih tkalja i vezilja bošnjačkih naselja Župe i Podgore kao što su narodne nošnje, odevni i ukrasni predmeti, heklani i vezani ručni radovi i dr.

Takođe, jedan od ciljeva izložbe je i afirmacija, podsticanje i osnaživanje ruralnih žena kao i afirmacija znanja i vještina u ekonomski isplative i tržišno orijentisane aktivnosti.

Ovom izložbom se stariji podsjete na nekadašnja davna vremena a mladi da vide kako su stvarali njihove nene, majke odnosno ovom promocijom se spajaju stare i mlade generacije te se njeguju i prenose kulturne vrijednosti s koljena na koljeno.

 Očuvanje izrada autohtonih rukotvorina može sa jedne strane da bude značajan izvor prihoda za žene ruralnih naselja ove regije a da se sa druge strane njeguju kulturne vrijednosti zajednice te tako doprinosi očuvanju i razvoju  umjetničkog zanastva zajednice na ovom prostoru.
 
Izložbu je podržalo Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport Vlade Kosova.