Online nastava

U cilju pružanja alternativne nastave za učenike, za vrijeme dok su na odmoru, Opštinski direktorijat obrazovanja u saradnji sa direktorima škola i predstavnicima obrazovanja je sačinio uputstva kako treba držati nastava na daljinu.

Kao privremeno rješenje u skladu sa tehničkim i organizacionim mogućnostima preporučuje se online komunikacija putem Google Classroom aplikacije, koja je veoma jednostavna i praktična za formiranje odjeljenja ili virtualnih predmeta. Aplikacija se može koristiti putem kompjutera ili putem pametnih telefona uz pristup na inernetu, stoji na sajtu opštine Prizren.

Pomoću ove platforme i pristupa internetu učenici mogu komunicirati direktno sa nastavnikom i mogu dobijati domaće zadatke koje će raditi kod kuće. Organizacija nastave i plan rada određuje nastavnik.

Ovaj način predavanja i učenja će se primjenjivati do funkcionalizacije platforme za učenje na daljinu najavljene od strane Ministarstva nauke, obrazovanja i tehnologije.

U nastavku su alati ove platforme uz video vodič za upotrebu:
https://classroom.google.com
https://we.tl/t-4K7YcnghaQ

Šta je Google Classroom?


U maju, 2014. godine javnosti je predstavljen projekt Google Classroom. Ovaj proizvod integrira niz alata: Google Drive, Docs i Gmail kako bi potakao učitelje da ih koriste za dodjeljivanje i prikupljanje zadaća online, kao i za poboljšanje komunikacije s učenicima. Uz zadaću učitelji mogu dodati i privitke iz Drivea – dokumente, Excel tabele i slično. Google ga nudi kao dio softverskog paketa Apps for Education, a sadrži vrlo korisne alati za kreiranje virtualnih učionica, razreda, seminara i zapravo svega što se tiče mogućnosti “učenja na daljinu” ili “virtuelnog učenja”. Dostupan je na 42 jezika.

Kako bi se zaštitila privatnost učenika, Google ne koristi Classroom u marketinške svrhe, niti će se u njemu objavljivati oglasi. Prema Googleovim podacima, za korištenje ovog servisa, prijavilo ih se više od sto hiljada korisnika iz 45 zemalja. Svaki učenik i nastavnik  ima svoju e-mail adresu pomoću koje se prijavljuje i ostvaruje željenu komunikaciju.