U povodu Međunarodnog dana djece

U povodu Međunarodnog dana djece, u petak, učenici škola u Prizrenu su bili uključeni u kampanju podizanja svijesti o sigurnosti pješaka u saobraćaju.

Enea Bytyçi i Mehmet Muja su obukli uniforme prometnih policajaca i izašli na raskrsnici na "Baždarani" zajedno sa svojim drugarima i u društvu policije, dijeleći letke s porukama o podizanju svijesti, prije svega za vršnjake ali i za građane radi sigurnost tokom njihovog kretanja.

Djeca mogu imati malo informacija o svojoj sigurnosti dok hodaju ulicom, pa je ova kampanja vrlo važna.

Građani su ovu aktivnost, čiji su dio bila i djeca, ocjenili veoma važnom, rekavši da je sigurnost na ulici veoma važna i da prema njima djeca trebaju biti informirana kako bi se izbjegle moguće katastrofe.

Glasnogovornik regionalne policije Shaban Osmanollaj izjavio je kako se ova aktivnost obilježava povodom Međunarodnog dana djece i kampanje podizanja svijesti "Svi smo mi pješaci", pri čemu su dijeljeni leci s ciljem senzibilizacije sudionika u prometu, osobito pješaka, koji su najugroženija kategorija u drumskom saobraćaju.

Inače, policijska stanica "Alfa" i "Sjever" u Prizrenu danas su otvorili svoja vrata za učenike škola u ovoj opštini. Ova policijska aktivnost organizirana je u sklopu obilježavanja 1. juna, Dana djece.

Učenike su primili dužnosnici policijskih stanica, koji su ih upoznali sa aktivnostima i ulozi policije, posebno u odnosu na djecu, sigurnost i zaštitu dječjih prava, kao i druge policijske aktivnosti, također i policijske sektore unutar ovih stanica.

/TV Prizreni/