Takođe zabilježena dva slučaja oboljevanja

Na Kosovu je zabilježen smrtni slučaj uslijed virusa Zapadnog Nila, potvrđeno je u najnovijoj statistici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Statistika pokriva period od 3. do 9. avgusta, kada su na Kosovu takođe zabilježena dva slučaja oboljevanja od ovog virusa. Nije precizirano u kom dijelu Kosova je smrt i zabilježena, prenosi portal "Kossev.info".

Evropski centar saopštio je informacije i za region i Evropsku uniju, navodeći da je do sada u Srbiji zabilježeno 5 smrti i 32 slučajeva oboljevanja od virusa.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je ranije da su dо 7. avgusta na tеritоriјi Rеpublike Srbiје rеgistrоvаna 102 slučаја оbоljеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа, sа dеvеt smrtnih ishоdа kојi sе mоgu dоvеsti u vеzu sа оbоljеvаnjеm оd grоznicе, i tо: tri u Јužnоbаčкоm окrugu, pеt nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа i јеdаn u Јužnоbаnаtsкоm окrugu.

O virusu i zaštiti

Virus Zapadnog Nila prenose komarci zaraženi ovim virusom.

Većina osoba (80%) inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsjećaju na obolјenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene tjelesne temperature, glavobolјom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom, naveli su iz Batuta.

Kod pojedinih osoba (<1%) dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, što zahtjeva hospitalizaciju.

Simptomi ovog neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolјa, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije, često dolazi do razvoja dugotrajnih posljedica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Institut za javno zdravlje Srbije objavio je i najlakše i najefikasnije načine prevencije bolesti, što podrazumijeva spriječavanje uboda komarca – nositi komotnu odjeću, dugih rukava i nogavica; tokom boravka na otvorenom koristiti repelente za kožu; izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i zoru; izbjegavati područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare; boraviti u klimatizovanim prostorijama.

Iz ovog instituta takođe ističu da se u domaćinstvima i dvorištima prazne sve posude sa stajaćom vodom, jer su to mjesta gde se komarci najviše razmnožavaju.