Stigao paketić od

U Ured premijera je stigao paketić od "Georgea Michaela", u kojem nije bio poklon, već u potpunosti nešto drugo - ni manje ni više nego dva kilograma eksploziva TNT.

Novinska agencija FaktePlus saznaje iz svojih izvora da je sve ovo učinjeno kako bi se testirala sigurnost u Uredu premijera i vladinoj ustanovi. Ispostavilo se da je po ovom pitanju sve omanulo, prešavši sve "sigurnosne filtere".

Simulacija je obavljena u koordinaciji sa Uredom premijera.

FaktePlus zatražio je odgovor od Ureda premijera  po ovom pitanju, ali su oni rekli da se ovakav slučaj nije desio.

"Nismo imali nikakav incident u praksi, na koji vi aludirate ili informacije o tome", rekla je za FaktePlus portparolka Vlade Donjeta Gashi.

Ona je dodala da se za bezbjednost premijera i vladinog objekta brine Policija Kosova.

Ali ne samo to - još dva slučaja simulacije u zgradi Vlade su se pokazala "uspješnim".

Drugi slučaj je bio kada je jedan "mehaničar" uspio da uđe u zgradu Vlade sa dva oružja tipa zolja.

A jedna osoba u svojstvu "invalida" uspjela je da unutar objekta ubaci pušku. Sve ovo u svojstvu simulacije.

FaktePlus također saznaje da su zbog neuspjeha osiguranja u Uredu premijera i objektu Vlade četiri osobe smjenjene, uključujući dva policajca, jednog narednika i šefa sigurnosti parlamenta.

Simulaciju je uradila Jedinica za borbu protiv terorizma u okviru Policije Kosova, koja simulira sigurnost u institucijama.

FaktePlus je pokušao dobiti odgovore od Policije Kosova, koja je odgovorna za sigurnost premijera i objekta Vlade, ali do sada nisu dali nikakvo pojašnjenje.

/FaktePlus/