Iguman Visokih Dečana

Iguman Visokih Dečana otac Sava Janjić kaže da kampanja koja se posljednjih dana vodi protiv episkopa raško-prizrenskog Teodosija i njega lično nije nimalo korektna. "Mi smo na neki način upalili svjetla u trenutku kada smo u mraku čuli nekakve zvuke koji mogu biti uznemirujući", rekao je Janjić.

Uključujući se u jutarnji program RTK2 otac Sava Janjić je rekao da je vladika Teodosije uputio apel koji je pisan pažljivo, i da je on "bez optuživanja izneo konkretnu zabrinutost".

"Mi smo očekivali da će nas bar neko udostojiti odgovora koji bi bio na tom nivou. Međutim odmah je krenulo sa pominjanjem 600 hiljada eura, koje je crkva dobila. Kako mi dobijamo novac od kosovskih institucija. Naravno ja sam morao da reagujem, uz blagosov vladike, i objasnio sam problem sa kirijom oko jedne naše crkvene zgrade u Prištini, a isto tako žalosno je što su pojedini zloupotrebili pomoć koja je išla preko kosovskog ministarstva, koja je išla za obnovu pojedinih crkava i pojedinih crkvenih objekata, tako što su to predstavili kao direktnu pomoć, kao da smo mi to dobili od predsjednika Thaçija ili premijera Haradinaja direktno za naše džepove i za naše lične potrebe. Mi nikada nismo dobijali novac na taj način i direktno", rekao je Janjić.

Dodaje da su napadi otišli tako daleko da su oni proglašeni za stranu agenturu i da "takve optužbe najviše govore o onima koji ih lansiraju i pokazuju njihov nemir i njihovu nesigurnost".

Na pitanje koliko je situacija prethodnih dana zaista bila ozbiljna i imamo li razloga za strah otac Sava Janjić je odgovorio da je situacija dosta komplikovana i da su toga svi svjesni jer su brojni mediji, od početka juna objavljivali članke o tome da se početkom avgusta sprema nasilja, posebno na Sjeveru.

"Svi smo bili jako zabrinuti zbog toga, a istovremeno od naših sveštenika i vjernika sa Sjevera Kosova slušali smo takođe i dosta zabrinjavajuće informacije o mogućnostima navodnog proglašenja autonomije, što bi naravno izazvalo veoma žestoku reakciju Prištine. Sve je to jako zabrinulo nas, a imajući u vidu da se vode vrlo aktivno razgovori koji podrazumjevaju i određenu vrstu teritorijalne podjele ili razmjene teritorija ili razgraničenja, episkop Teodosije je osjećao potrebu da se obrati javnosti i ukaže na to da rješenja kosovskih pitanja ne mogu da se traže prije svega nasilnim scenarijima, jer bi nas vratilo u devedesete godine", kazao je otac Sava.

Navodi da je mišljenje cijele srpske pravoslavne crkve, da teritorijalna podjela nije dobro rješenje zbog toga što će neminovno dovesti do stradanja ili iseljavanja većine kosovskih Srba.

Iguman visokih Dečana je ukazao i na to da većina srpskog naroda živi južno od rijeke Ibar, da je tu većina svetinja i drugih stvari koje pokazuju da nisu tačne tvrdnje da zapravo svi Srbi žive na Sjeveru Kosova.

"I da je najlakše rješiti to pitanje tako što će se jednostavno izvršiti podjela Kosova, kao da mi dole južno od Ibra ništa nemamo, kao da ovdje ljudi ne žive. To nas je jako zabrinulo, a posebno izjave pojedinih političara koje se manje više svode na shvatanje realnosti, na neke razne demografske činjenice i druge izjave koje stvaraju osjećaj opšteg defetizma i izvesne pripreme za neke odluke koje mogu biti loše za sve nas", kazao je on.

Navodi da je zato bilo dobro na to podsjetiti ne samo domaću već i međunarodnu javnost, jer se često serviraju informacije da Srbi ovdje uopšte i ne žive i da bi trebalo izvršiti neku vrstu teritorijalne podjele.

"I dalje imamo određene vrste problema i konflikte i nesređene odnose na području Zapadnog Balkana upravo zato što nekim ljudima izgleda nije jasno da je to vrijeme prošlo i da u sadašnjem vremenu traženje takvih rješenja nas još više odvodi i od Evrope i od budućnosti", dodao je Sava Janjić.

Na kraju razgovora iguman Visokih Dečana poručuje da su zadovoljni odazivom vjernika na "moleban za Kosovo" uprkos, kako kaže "pritiscima sa kojima su se neki od vjernika suočavali", a posebno oni koji su "na jedan ili drugi način zavisni od Republike Srbije".

Izražava žaljenje što na molebanima nije bilo predstavnika Srpske liste ni lokalniih institucija.

"Čini mi se da je jedan najgori scenario, koji je vrlo lako mogao da se desi prije nekoliko dana, predupređen ili barem odložen na neko vrijeme, jer mi smo na neki način upalili svjetla u trenutku kada smo u mraku čuli nekakve zvuke koji mogu biti uznemirujući. Onda smo mi obavjestili javnost", kazao je otac Sava.

Aleksandra Zdravković, RTK2