Konferencija

Ministar Kosovskih bezbjednosnih snaga Rustem Berisha je na konferenciji koju je organizovalo ovo ministarstvo na temu "Bezbjednosne snage Kosova i partneri" pozvao Srpsku listu da bude dio formiranja Vojske Kosova.

Tokom dijela konferencije koja je bila otvorena za javnost ministar Rustem Berisha je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u tome da Srpska lista prihvati realnost.
"Radimo na tome da povećamo svoje operativne kapacitete, da pripremimo Kosovske bezbjednose snage za transformaciju. Takođe, apelujem na sve vas da nam pomognete što je moguće prije, da Srpska lista shvati novu stvarnost i bude deo ove transformacije", naveo je Berisha.
Ministar Berisha je dodao da Kosovske bezbjednosne snage u svom sastavu imaju 10 odsto pripadnika manjina. 
Premijer Kosova Ramush Haradinaj naveo je da je Kosovo dom za sve.
"Mislim da Bezbjednosne snage Kosova reflektuju kosovsku istinu, a ta istina je da se svaki građanin ove zemlje bio on Aškalija, Srbin, Rom osjeća kao da je u svojoj kući. Transformacija BSK-a ne mijenja ovu situaciju, već samo ojačava osjećaj da je Kosovo dom svima", rekao je Haradinaj.
U ime predsjednika Kosova Hashima Thaçija na konferenciji je govorio njegov savetnik Blerim Shala koji je ponovio da kosovski šef države insistira da se transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku obavi kroz ustavne promjene.
"Nama je svakako potrebna podrška svih manjina uključujući one koji predstavljaju Srpsku listu. Ipak, moram da priznam i da budem iskren, do sada nismo imali zvaničan sastanak sa predstavnicima Srpske liste zbog otpora koji konstantno dolazi iz Beograda", naveo je Berisha.
Konferenciji su prisustvovali najviši zvaničnici Bezbednosnih snaga Kosova, akreditovani ambasadori, kao i predstavnici Kfora.