Problem prilikom razmatranja

Članovi Komisije za unutrašnje poslove naveli su tokom razmatranja izvještaja Evropske komisije o napretku Kosova, da je potrebno veće nadgledanje Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Poslanici najavljuju ozbiljnije razmatranje izvještaja tek kada on bude dostupan na albanskom i srpskom jeziku.

U Izvještaju koji je razmatrala Komisija za unutrašnje poslove navedeno je da ne postoji nadgledanje rada Kosovskih bezbjednosnih snaga. Članovi komisije, među kojima je bio i predstavnik Srpske liste, navode da treba pratiti rad KBS-a, a naročito ugovore koje sklapa ova institucija.

“U svakom izvještaju o napretku dobićemo primjedbe na nadgledanje, jer tako fukcioniše savremeni demokratski svijet”, kazao je predsjedavajući Komisije Haxhi Shala.

“Prema mojim saznanjima Kosovskim bezbjednosnim snagama je istekao ugovor za nabavku goriva i danas su bez ugovora zbog procedura. To nije njihova krivica, ali mi već danas možemo da formiramo radnu grupu da nadgleda njihove ugovore”, naveo je poslanik Samoopredeljenja Rexhep Selimi.

Radna grupa nije formirana, a poslanici su se pod tačkom razno dotakli i teme nadgledanja Policijskog inspektorata Kosova. Međutim, poslanik Srpske liste Zoran Mojsilović uputio je izvinjenje šefu radne grupe za nadgledanje primene Zakona o inspektoratu, navodeći da još uvijek nije spreman da učestvuje u tome.

“Još nisam psihofizički spreman da ulazim u te institucije policije, s obizom da oni koji su mene lično šutirali nisu odgovarali niti su identifikovani. Ne bih voleo da se desi da se pozdravim sa nekim ko me je šutirao”, naveo je Mojsilović.

Članovi komisije su na sjednici izneli primjedbe na to što Izvještaj Evropske komisije o napretku Kosova još uvijek nije preveden na albanski i srpski jezik. To je, kako su naveli, bio problem i na parlamentarnoj sjednici na kojoj se raspravaljalo o nalazima Izvještaja.

“To je više ličilo na neozbiljnu raspravu jer većina poslanika nije dobila prevedeni materijal kako bi ga razumjela i analizirala. Neoprostivo je za Predsjedništvo skupštine što je na dnevni red stavilo temu bez materijala na maternjem jeziku poslanika”, kazao je član komisije ispred Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj.

Za poslanika Samoopredeljenja Rexhepa Selimija takva ocjena parlamentarne sjednice je neozbiljna.

“Mi kao poslanici i parlamentarna grupa nismo krivi što skupštinska administracija nije prevela izvještaj. Ne razumijem zašto tako moramo da ocjenjujemo jednu skupštinsku raspravu, šta više, kolega, ako želite da kažete nešto više možete i vi kao parlamentarna grupa da tražite novu sjednicu”, kazao je Selimi.

Članovi Komisije su usvojili prijedlog da Vlada u određenom roku formira odbor Agencije za zaštitu ličnih podataka. Predloženo je i da se na narednu sjednicu pozove novoizabrani ministar unutrašnjih poslova Bejtush Gashi.

Aleksandra Zdravković, RTK2