Pokretanje ili proširenje proizvodnje

Poljoprivrednici na Kosovu imaju još nekoliko dana da podnesu zahtjeve za dobijanje finansijske pomoći Ministarstva poljoprivrede za pokretanje ili proširenje proizvodnje, izjavio je danas ministar za poljoprivredu u Vladi Kosova Nenad Rikalo.

Prema njegovim riječima, više nego ranijih godina, šansa se pruža i poljoprivrednicima u srpskim sredinama.
"Postoje mere za podizanje zasada voća, pravljenje farmi, razvoj stočarstva, za ribarstvo. Čitav set mera koje će pomoći u primarnoj proizvodnji. Donose se mere i za prerađivačku industriju, preradu hrane, a konkurs je otvoren do 30. aprila. Ukupan budžet za program je 19 miliona eura", izjavio je Rikalo za RTS.
Kako je rekao, proteklih šest, sedam mjeseci radilo se na mapiranju potreba i uvidjelo se kakve mjere treba da se preduzmu, a doneta je i brošura Programa ruralnog razvoja 2018.
Izdvajaju se, kako je naveo, sredstva ne samo za primarnu proizvodnju, već i za prerađivačku, a dodatna dva miliona evra se izdvajaju za razvoj poljoprivrede na sjeveru Kosova.
Analiza je, naveo je, pokazala da su četiri opštine na sjeveru Kosova nerazvijene u oblasti poljoprivrede.
"Pripremili smo dodatan program kojim smo omogućili poljoprivrednicima da po nižim kriterijumima dobiju projekte", objasnio je Rikalo.
Poseban izvor sredstava za projekte je i saradnja sa USAID-om. U pripremi je trogodišnji program za bobičasto voće i ljekovito bilje.
Pravo da konkurišu za sredstva imaju sva registrovana gazdinstva i privatna preduzeća.
"Do 20. aprila je rok za redovan program, a ostali mogu do 30. maja da konkurišu", istakao je Rikalo.
Na pitanje ima li poljoprivredne kulture na koju bi trebalo posebno da se fokusira, Rikalo je naveo da svaka oblast ima svoje specificnosti, kao što je, na primer, sever Kosova pogodan za voće, a centralno Kosovo za žito.