Korupcija i organizirani kriminal

Ambasada Njemačke procjenjuje da Izvještaj o napretku na Kosovu, govori o koracima koje Kosovo treba poduzeti kako bi se pridružilo Evropskoj uniji.

Zvaničnici iz Ambasade Njemačke u odgovoru listu "Zëri" o Izvještaju o napretku, procjenjuju da ovaj izvještaj govori o koracima koje Kosovo treba preduzeti u cilju integracije u EU, ističući posebno sektor obrazovanja i pravosuđa.

"Izvještaj Evropske komisije o Kosovu uzima u obzir, u potpunosti i kompetentno, napretke Kosova u brojnim oblastima koje su relevantne za put Kosova ka EU. Vlada i parlament Kosova trebalo bi da sada pažljivo pogledaju nalaze Komisije i riješe identifikovane probleme. Rad na njima ključan je da Kosovo napreduje na svom putu ka EU. Prije svega, u interesu je svih građana Kosova da njihova zemlja poboljša svoj učinak, na primjer u sektoru obrazovanja i pravosuđa", stoji u odgovoru ambasade.

Kada je riječ o procesu liberalizacije viza za Kosovo, iz Ambasade Njemačke kažu da su borba protiv korupcije i organiziranog kriminala preostali kriterije za liberalizaciju.

"Kosovo je prešlo dug put u procesu liberalizacije viznog režima ispunjavanjem 94 od 95 kriterija. Zapisi o organizovanom kriminalu i korupciji sada su jedini preostali kriterijum. Nadamo se da će kosovske institucije naporno raditi na poboljšanju ove priče, tako da će Evropska komisija uskoro biti u mogućnosti da ispuni ovaj posljednji kriterij kao ispunjen", podvlače iz Ambasade Njemačke.