Povređenih preko 800

Pet lica su preminula, a 844 povređena u saobraćajnim nesrećama na Kosovu od 1. januara do 28. februara, saopšteno je iz Policije Kosova, prenosi portal "Kossev.info".

Prema statistici Policije Kosova za februar, zabilježene su 1.063 saobraćajne nesreće, od kojih je 608 bilo sa štetom. Policija je izdala 22.765 kazni, dok je 901 kazna bila u vidu negativnih poena; 339 je slučajeva zabrane vožnje motornog vozila.

"Policija Kosova nastavlja da zahtjeva i istovremeno poziva sve učesnike u drumskom saobraćaju da se pridržavaju zakonskih odredbi, da povećaju budnost i brigu u poštovanju pravila koja proističu iz Zakona o saobraćaju, kako bi se garantovala veća sigurnost za sve učesnike na putevima i izbjegle nesreće, a posebno one sa smrtnim ishodom," poručuju iz policije.

Policija Kosova objavljuje mjesečnu statistikuod januara 2018., kada je i počela primjena novog Zakona o drumskom saobraćaju.

Ovim zakonom predviđeno je niz mjera, među kojima su - izricanje negativnih poena, kao i novčanih kazni za fizička i pravna lica u iznosu od 500, odnosno 1000 eura. U slučaju izricanja kazni za kršenje ovog zakona, učesnik u saobraćaju plaća samo 50 odsto od iznosa ukoliko kaznu plati u roku od petnaest dana od dana prekršaja.