Bez ikakve preporuke za glasanje

Odbor za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije proslijedio je Skupštini Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, bez ikakve preporuke za glasanje. Ostaje da Predsjedništvo odluči o sjednici na kojoj će ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom biti na dnevnom redu, prenosi KP.

Iako su članovi pokreta Samoopredjeljenje, AAK i Inicijative - članovi Komisije insistirali da zakon ide u Skupštinu sa preporukom da se ne glasa za ovaj sporazum - prijedlog nije prošao.
"Predlažem da dokument koji nam je Vlada proslijedila uputimo Predsedništvu na razmatranje. Ali bez davanja bilo kakve preporuke da se glasa za ili protiv. A nacrt zakona ostaje u volji poslanika da odluče kako će da glasaju", rekla je, sa druge strane, predsedavajuća Vjosa Osmani.
Poslanik Zafir Berisha iz NISMA-e rekao je da se o ovoj temi raspravlja više nego što bi trebalo.
Prema njegovim riječima, nova komisija je utvrdila da je sporazum zbog lažnih dokumenata i Mehine komisije prekoračio svoja ovlašćenja.
"Preporučujemo glasanje protiv ovog sporazuma. Mi kao poslanici imamo odgovornost da donesemo odluku", rekao je Berisha.
Isto mišljenje dao je i Visar Ymeri iz Samoopredjeljenja koji je preporučio da se glasa protiv ratifikacije sporazuma.
"Za mene je jasno da je došlo do nekih zloupotreba nalaza - sumnje u falsifikovanje dokumenata. Sadašnji sporazum nije u skladu sa interesima Kosova. Trebalo bi preporučiti da se na sjednici ne ratifikuje ovaj sporazum", rekao je Ymeri.
Poslanica LDK, Doruntina Maloku, rekla je da bi ovaj sporazum trebalo proslijediti Predsjedništvu bez ikakve preporuke.