Nekontrolisani troškovi...

Nekontrolisani troškovi građana Kosova za kraj godine su za mnoge nepojmljivi i nedostižni. Oni čak dostižu milione dolara. Najveći trošak je za hranu i piće.

Ekonomski stručnjaci kažu da ta sredstva treba biti potrošena na domaće proizvode, ali prema njima, čak i ako se potroše na uvozne proizvode, oni imaju efekte na ekonomiju.

Sa 17,6 posto stanovništva koje živi u siromaštvu i 5,2 posto njih koje živi u ekstremnom siromaštvu, Kosovari, međutim, čini se da su meraklije kada je riječ o proslavama. Naročito za kraj godine.

U ovom periodu najsiromašniji građani u Evropi troše milione eura, dok preko 80 posto kosovskih porodica slavi novu godinu.

Prema izvještaju "Kupovina kosovskih porodica za praznike" koje je provela kompanija "Uboconsulting" svaka porodica na Kosovu u prosjeku potroši 141 euro za novogodišnje praznike, dok ukupni troškovi dostižu i cifru od 36 miliona eura.

"82 odsto kosovskih porodica slavi novogodišnje praznike", navodi se u izvještaju.

Berat Rukiqi, savjetnik Privredne komore Kosova (PKK), izjavio je za portal "Telegrafi" da su novogodišnji praznici poticaj za lokalne biznise zbog troškova od strane građana.

"To je finansijski impuls, posebno za dio malih preduzeća kojima je potreban keš u određenim periodima", rekao je on.

Prema Rukiqiju, ako su sredstva potrošena na novogodišnje praznike idu na domaće proizvode, onda ona imaju mnogo efekata na privredu.

Istraživanje je provedeno na 1065 ispitanika i obuhvata 38 opština na Kosovu.

Od 141 euro koliko prosječno jedna kosovska porodica potroši na novogodišnje praznike, proizilazi da većina sredstava ide za hranu i piće.

Prema izvještaju, 71 odsto novca za novogodišnje praznike ide na hranu i piće.

"12 procenata za ukrase, 11 posto za poklone i 6 posto na drugo", navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o poklonima tu je zanimljiv statistički podatak. Kada su građani pitani šta žele kao poklon za kraj godine, većina njih je izjavila da žele gotovinu.

Anketa je objavila detaljniji prikaz izvještaja mladih o tehnološkim informacijama. Dobar dio ispitanika rekao je da bi kao poklon za kraj godine volio mobilni telefon ili laptop.

S druge strane, mali je broj onih koji su izjavili da žele da dobiju knjigu kao poklon za kraj godine.

Čini se da je uticaj socijalnih mreža na Kosovare prilično veliki. Čak i kada su u pitanju informacije o različitim proizvodima.

Kao glavni izvor informacija o proizvodima za godišnji odmor, pojavilo se da se najviše informišu putem televizijskih i društvenih mreža.

"82 odsto njih je reklo da dobija informacije sa televizije, dok 54 odsto sa društvenih mreža", navodi se u izvještaju.

Pomenimo da je u ovoj anketi "UboConsulting" anketirano 1.065 ispitanika. Od toga 820 su Albanaca, 150 Srba i 95 iz drugih zajednica.

Istraživanje je provedeno u 38 opština na Kosovu.