Skupština Kosova

U Skupštini Kosova jučer je nastavljena rasprava o budžetu za 2018. godinu. Iako je bilo kvoruma, za njega se ipak nije glasalo, pa je to odloženo za nedjelju u 15 časova.

Nakon toga je uslijedila tačka na kojoj se razmatrao program Vlade Kosova 2017-2021. Obje tačke je obilježila rasprava poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Nacrt zakona o budžetu nije usvojen na prethodnom zasjedanju, a i jučerašnje je bilo neuspješno po ovom pitanju. Ova tačka je protekla u raspravi o tome da li vladajuća koalicija ima ili nema glasove za usvajanje budžeta.

"Građanima moramo da objasnimo zašto se ne glasa. Kvorum postoji, samo nemamo uslove, recite zbog čega," istakao je Rexhep Selimi iz Samoopredjeljenja.

"Mislim da je sa političkog aspekta, usvajanje budžeta najbitnija odluka, a ako vlada nema dovoljno glasova za usvajanje njenog najvažnijeg projekta, onda ona nema minimum za postojanje," poručio je Arben Gashi iz Demokratskog saveza Kosova.

"Vlada Ise Mustafe bila je neuspješna iako kažu da su imali glasove, iako je bilo ekonomista u toj vladi, bili su neuspješni," odgovorila je poslanicima opozicije Teuta Haxhiu iz redova Alijanse za budućnost Kosova.

I iz poslaničkog kluba Srpska lista imali su šta da poruče.

"Želim da se u ime Srpske liste izvinim svim građanima Kosova što se odugovlači usvajanje budžeta," rekao je Saša Milosavljević šef poslaničkog kluba.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je na prijedlog parlamentarnih grupa odredio da se glasanje o budžetu odloži za nedjelju, u 15 časova.

Zatim se prešlo na raspavu o programu vlade koji je predstavio premijer Kosova Ramush Haradinaj. On je naglasio da će prioriteti vlade biti vladavina zakona kao i jačanje privrede. Kaže da će Kosovo biti posvećeno nastavku dijaloga sa Srbijom u 2018. godini, ali u svom obraćanju nije pomenuo uspostavlanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Mi ciljamo ka izgradnji dobrosusjedskih odnosa na osnovu vremenskih okvira i unutrašnjeg političkog konsenzusa. U okviru toga, mi smo zahtjevali potpuno prisustvo SAD u dijalogu i on treba imati vremenski rok, a kraj dijaloga je međusobno priznanje. Naš cilj je da dobijemo status kandidata EU prije 2019. godine. Za kratko vrijeme ćemo dobiti viznu liberalizaciju i ubrzati proces integracije. Mi ćemo transformisati KBS u Oružane snage," rekao je predsjednik Vlade Kosova.

Na vladin program oštre zamjerke su imali poslanici opozicije.

"Mislim da je ovo jedina vlada u svijetu u kojoj se prvo razmatrao budžet pa njen program. To nema ni u zemljama Pacifika, u Africi. Program je obiman, ali postoji samo terminologija, naglašava se samo šta treba uraditi, ali ne kako i na koji način," naveo je Glauk Konjufca.

"Vladin program nije program velikih poslova, i degradiraće sve ono što smo radili prethodne tri godine. Prvi problem je sporazum o demarkaciji, obećali ste u programu da ćete to rješiti u tesnoj međudržavnoj saradnji sa Crnom Gorom. Sakrili ste se iza izvještaja gospodina Bulliqija (predsjednik komsije za utvrđivanje granice sa Crnom Gorom). U Mustafinoj vladi je uslov za borbu protiv korupcije bio ukinut a sada ga opet ima," rekao je Avdullah Hoti iz LDK.

Haradinaj je na stavove opozicionih poslanika odgovorio.

"Ja se sjećam da sam program vlade donio u skupštinu, dao sam ga vama nedjelju dana nakon što sam stupio na dužnost," rekao je i dodao da je pitanje demarkacije nasleđena tema.

"Svojim dolaskom nisam učinio nikom ništa u inat ili za nečiju volju, nego sam znao da smo podjeljeni kao društvo i znao sam da prvi sporazum nije dobar. Grešilo se, i ja vjerujem u to. Molim vas da prema Shpetimu Bulliqiju i njegovim saradnicima pokažete poštovanje jer oni nisu uličari, ovi ljudi su obavili zadatak u ime Kosova a šta ćemo mi učiniti to je nešto drugo," istakao je Haradinaj.

Iz poslaničkog kluba Demokratske partije Kosova poručuju da vladu očekuje ozbiljan posao.

"Mi smo analizirali program koji ukazuje na posvećenost u pravcu ostvarivanja građanskih interesa. Pogram ima tri stuba, vladavinu zakona, privredni razvoj, a što se tiče spoljne politike, moramo razvijati odnose sa svima preko profesionalne diplomatske službe. Dijalog sa Srbijom mora da ima epilog i moramo se složiti sa premijerom da nam je potrebno potpuno partnerstvo sa međunarodnim faktorima," rekao je Elmi Reqica iz PDK. 

RTK 2