Većina u građevinskom sektoru

Tokom prvih 10 mjeseci ove godine na radnim mjestima život je izgubilo 15 građana Kosova. Ovi podaci su objavljeni u utorak u Prištini na konferenciji u organizaciji pokreta "Fol" po nazivom "Socijalni dijalog: Kako uključiti mlade u dijalog i ono što je napravio KES u tom pravcu", navodi list Zëri.

Brikena Hoxha iz Inicijative za stabilnost Kosova, objavila je da je od početka godine do sada 15 građana izgubilo život na radnom mjestu. Prema njenim riječima, i nakon devet godina nezavisnosti, Kosovo ostaje najsiromašnija zemlja i visokom stopom nezaposlenosti.

"Od 2009. godine izvještaji o napretku ukazali su na potrebu poboljšanja zakonodavstva u socijalnoj oblasti. Termin "moderno ropstvo" je najbolji opis stanja radnika u privatnom sektoru, a posebno u malim preduzećima. Imamo 15 smrtnih slučajeva na radnom mjestu, većina u građevinskom sektoru", rekla je Hoxha. Ona je dalje dodala da izazov ostaje neprovođenje Kolektivnog ugovora, posebno u privatnom sektoru.

"Mislim da bi Kosovo trebalo poduzeti tri mjere za podsticanje zapošljavanja: povećano uključivanje mladih u sindikatima, podrška države 'Start-up' grantovima i razvoj prakse koja povećava angažman mladih", rekla je Hoxha.