Projekat propao

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Ramush Haradinaj, usvojila odluku o ukidanju eksproprijacije u turističkom centru Brezovica. Imenovani su članovi Komisije za obilježavanje i održavanje granice i odobren je Nacrt zakona o budžetu Kosova za 2017. godinu.

Vlada je ukinula odluku o eksproprijaciji nepokretne imovine od javnog interesa, koja je predmet realizacije projekta turističkog centra na Brezovici, pošto je ovaj projekat, kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova, propao.

“Ukidanje ove odluke je neophodno jer je odjeljenje za eksproprijaciju primilo puno zahtjeva građana za kompenzaciju njihove imovine. Podnete su žalbe zbog povećavanja cijene, tako da ćemo ovim ukidanjem izbjeći posljedice u sudovima i dodatne obaveze”, rekla je ministarka prostornog planiranja Albena Reshitaj.

Komisiju za obilježavanje i održavanje granice predvodi Shpejtim Buliqi, a članovi će biti i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Kosova, MUP-a, Ministarstva infrastrukture, kao i dva člana zajednice, bez prava glasa. Imenovanje novih članova podržao je premijer Kosova.

“Sada ispunjavamo vakuum koji je stvoren istekom mandata pređašnje komisije. Ispunjavamo našu zakonsku obavezu”, kazao je premijer Ramush Haradinaj.

Vlada je odobrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Kosova za 2017. godinu, koji će proslijediti Skupštini na usvajanje. Ministar finansija Bedri Hamza je rekao da su izmjene u skladu sa ugovornim obavezama Kosova i zahtjevima MMF-a i dodao da će deficit ostati nizak.

“Suma veća od 50 miliona eura neće biti dovoljna da na vrijeme izmirimo sve obaveze oko izgradnje auto-puta 'Arbër Xhaferi' u pravcu Skoplja. Nakon razmatranja budžeta znaćemo da li će imati viška za izmirenje svih naših obaveza. Fond za lokalne izbore iznosi 2 miliona, za isplate obaveza proisteklih iz sudskih odluka izdvojeno je 5,6 miliona a budžet RTK iznosi 1,4 miliona”, naglasio je ministar finansija Bedri Hamza.

Na sjednici je Vlada Kosova odobrila inicijativu za potpisivanje trilateralnih finansijskih sporazuma za program prekogranične saradnje IPA II  sa Albanijom i Crnom Gorom. Vladin kabinet je informisan o razvoju prvog sastanka odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji, koji će biti održan oktobra ove godine u Briselu.

Kristina Petrović, RTK 2