Mandatar je Ramush Haradinaj

Poslije više od mjesec dana od prvog pokušaja formiranja institucija i nakon skoro tri mjeseca od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, prekjuče je konstituisana Skupština Kosova gdje je izabran predsjednik parlamenta lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je nakon toga povjerio mandat kandidatu koalicije PAN Ramushu Haradinaju za formiranje nove Vlade Kosova. Kako je najavljeno sjednica bi tebalo da bude održana u subotu od 16 sati.

Mandatar za sastav nove vlade Ramush Haradinaj rekao je da još uvijek nema kompletnu listu imena ministara iz svih političkih partija, ali da će na sjednici u subotu predstaviti članove novog vladinog kabineta. Iako nije preuzeo dužnost premijera Kosova Haradinaj je rekao da dogovor o Demarkaciji sa Crnom Gorom ne predstavlja realnu granicu Kosova.

"Pripremamo se za sjednicu koja će najvjerovatnije biti u popodnevnim časovima. Vjerujem da smo u završnim pripremama. Znamo koja će stranka dobiti koja ministarstva, ali ja još uvijek nemam sva imena ministara. Što se demarkacije tiče, naš cilj je da se poboljša dogovor o Demarkaciji sa Crnom Gorom. Granica Kosova je na Čakoru i Kuli i to će veoma brzo biti rješeno", rekao je Haradinaj.

Iz Demokratske partije Kosova kažu da još ne znaju imena ministara, ali da će predsjednik ove partije Kadri Veseli tokom dana predložiti imena a o njima će zatim odlučiti stranačko rukovodstvo.

"Na sastanku predsjedništva razgovarali smo o imenima ministara ali i o prioritetima buduće Vlade Kosova. Ona bi trebalo da ima program sa jasnim prioritetima i određenim strateškim ciljevima jer je država u fazi izgradnje. Što se tiče demarkacije to nije međuržavna tema Kosova i Crne Gore , to je predmet domaće politike i nove vlade", kaže Hoxhaj.

Što se tiče Srpske liste, kako RTK2 saznaje, u novoj Vladi Kosova bi trebalo da dobije tri ministarstva. Prema informacijama do kojih je došla ova televizija, Srpska lista će imati ministra lokalne samouprave i administracije, a na čelu će biti Ivan Teodosijević, koji je pre izbora obavaljao istu funkciju. Srpska će imati i ministra za povratak a to bi trebalo da bude Dalibor Jevtić, koji je u prethodna dva mandata obavljao ovu funkciju. I Ministartvo poljoprivrede će pripasti Srpskoj listi, na čelu ovog ministarstva naći će se Nenad Rikalo, trenutno član Centralne izborne komisije Kosova. Jedan od ovih ministra obavljaće i funkciju zamjenika premijera.

Rada Trajković iz "Evropskog pokreta Srba" smatra da će saradnja između koalicije PAN i Alijanse za novo Kosovo imati loš uticaj na predstojeće lokalne izbore, kao i da će buduća Vlada Kosova imati velike izazove.

"Ovo je za lokalne izbore jedna velika prilika da se Samoopredjeljenje još bolje pozicionira na lokalnom nivou i ako bude tako da zajedno sa Demokratskim savezom Kosova osvoje većinu glasova onda će vlada morati nešto da radi ili će imati problema u smislu finkcionisanja, ili će vlada raditi prekompoziciju svoje strukture ili će još nekome ponuditi".

"To neće biti stabilna vlada s obzirom da će imati velike izazove. Neće je baš najbolje prihvatiti ni određeni zapadni krugovi. Uvođenjem ruskog faktora preko Pacollija mislim da će tu biti problema. Haradinaj je bio vrlo snažan u kampanji protiv Demarkacije kao uslova za viznu liberalizaciju i sve su to strašno veliki izazovi i ukoliko Haradinajeva partija promjeni svoju strategiju pa da bude za sve to za šta je ranije bila žestoko protiv, on će onda imati velikih problema na lokalnom nivou", kaže Rada Trajković.

Za izbor Veselija glasalo je 62 poslanika, uzdržanih nije bilo, dok je protiv njegovog izbora bilo 52 glasa. Veseli je dobio podršku svojih koalicionih partnera iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i Limajeve Inicijative, kao i podršku Srpske liste, ostalih manjinskih poslanika i troje poslanika Alijanse za Novo Kosovo.

Milica Živić, RTK2