Formiranje u predviđenom roku!?

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je nakon potvrde rezultata prijevremenih parlamentranih izbora na Kosovu pozvala političke lidere da oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi. Pojedini analitičari smatraju da će jaka vlada biti formirana ali ne prije jeseni, dok drugi vjeruju da će politički lideri uspjeti da je formiraju u predviđenom roku.

Raspored u budućoj Skupštini Kosova je sljedeći - 39 mjesta dobila je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Nisme, 32 - Samoopredjeljenje, 29 – Demokratski savez Kosova i Alijasa za novo Kosovo, Srpska lista  - devet mjesta, i po dva mjesta za Kosovsku demokratsku partiju i koaliciju Vakat. Po jedno mjesto dobile su ostale partije, među kojima je i Nova demokratska stranka. Ono što sada predstoji je formiranje vlade. Iz Evropske unije žele jaku i stabilnu vladu.

"Sada je odgovornost na političkim liderima da poslušaju svoje građane i oforme stabilnu vladu koja će služiti interesima naroda. Kosovo je suočeno sa mnogim izazovima, od visoke nezaposlenosti i lošeg učinka prosvetnog sistema, do korupcije i loše vladavine prava, što ostaje prepreka za privlačenje održivih investicija za razvoj ekonomije. Stoga, od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate te izazove, oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi", navela je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu

Iako bi, po Ustavu Kosova, nova vlada i skupština trebalo da bude formirane 30 dana nakon objavljivanja  konačnih izbornih rezultata, predsjednica "Evropskog pokreta Srba" Rada Trajković smatra da nove institucije Kosova neće biti formirane prije jeseni.

"Svi očekujemo da Ramush Haradinaj neće moći da formira vladu na legalan način i da će to nažalost doneti probleme. Očigledno je da se i Thaçiju žuri da formira svoju institucionalnu strukturu ali mislim da to neće ići lako, međutim ni oni neće lako odustati. Mislim da će se tek tamo na jesen naći neko rješenje", kaže Rada Trajković.

Politički analitičar, Nexhmedin Spahiu kaže da će lokalni izbori na Kosovu, koji su zakazani za 22. oktobar 2017. godine, ubrzati proces formiranja vlade.

"Da li će vlada biti formirana sa ogromnom većinom ili sa 61 glas to je teško reći, najvjerovatnije da će biti ovo prvo jer predstoje lokalni izbori pa će LDK da se potrudi da formira neku većinsku vladu", rekao je Spahiu.

Što se tiče srpske zajednice, politikolog Stefan Filipović smatra da izborni sistem za Srbe na Kosovu daje više scenarija.

"U jednom od scenarija Srpska lista ne mora da bude dio koalicije koja će podržati vladu tako da tu imamo određene probleme. Srpska zajednica će morati da bude predstavljena u izvršnoj vlasti, tako kažu zakoni i Ustav. Kakav će modalitet u tom scenariju formiranja vlasti biti pronađen to mi za sada ne znamo. Imamo Srpsku listu i sa druge strane Slobodana Petrovića iz Samostalno liberalne stranke, da li će se nešto promjeniti za srpsku zajednicu na Kosovu ja sam vrlo skeptičan", rekao je Stefan Filipović, politikolog.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je nedavno da vjeruje da će Kosovo imati kredibilne, stabilne, multietničke institucije sa jasnom evroatlanskom orijentacijom, i to već u prvih 10 dana jula, dok je Ramush Haradinaj, kandidat koalicije PAN, koja je na izborima osvojila najviše glasova, obavestio Thaçija da ima većinu za formiranje vlade. U narednim danima se očekuje da Thaçi da Haradinaju mandat za sastav nove vlade.

Milica Živić, RTK2