Ključnu ulogu ima LDK!?

Demokratski savez Kosova bi mogao "kazniti" Demokratsku partiju Kosova zbog izglasavanja prijedloga za rušenje vlade. Tako je za portal "Indeksonline" rekao poznavalac ustavnih pitanja, Mazllum Baralliu, gdje prema njemu ključnu ulogu u formiranju Vlade, u skladu sa dosadašnjim rezultatima, ima LDK.

Baralliu za portal "Indeksonline" kaže da će to biti moguće ako LDK odbije da sarađuje sa PAN (Koalicija PDK-AAK-Nisma), može otići sa Samoopredjeljenjem.

"Na osnovu rezultata izbora, LDK igra ključnu ulogu u formiranju Vlade. Stoga je ona mnogo bliže i bolje da zarad svojih interesa, a i na ovaj ili onaj način se revanšira PDK-u koji ih je ostavio na cjedilu podržavši prijedlog o izglasavanju nepovjerenja: Tako bi PDK otišao u opoziciju. Također se ne bi kompromitovao prema svojim biračima i svojim članovima. Sigurno, lakše i bolje bi bilo da se sporazumiju sa Samoopredjeljenjem da zajedno sa nekom manjom partijom stvore vladajuću koaliciju. Ovo bi ustvari prijalo i Samoopredjeljenju koji je naveo da i prije ali i poslije izbora ima crvene linije sa PDK-om", rekao je Baralliu.

On je također pojasnio i proces formiranja Vlade, navevši da koalicija PAN koja je na osnovu rezultata prva po broju glasova ima mogućnost da prva pokuša formirati Vladu.

Međutim, ako u roku od 30 dana PAN ne uspije da osigura 61 poslanika, Baralliu kaže da je pravo za formiranje Vlade treba preći partiji koja je druga po broju glasova.

"Prema odluci Ustavnog suda, koalicija PDK-AAK-NISMA ima ustavno pravo da u periodu od 30 dana predsjedniku podnese listu za formiranjem Vlade, tako da on može dati mandat za formiranje Vlade. Ovo je prvi put i prva faza. Ali, ukoliko ova koalicija ne uspije u tom periodu da formira vladu, trebalo bi dati drugu šansu pred Ustavnim sudom, što znači; druga partija po redosljedu koja ima najviše glasova da formira većinsku vladu i njoj bude dat mandat od strane predsjednika. Međutim, odluka koju sam spomenuo pred Ustavnim sudom prelazi mogućnost diskrecionog prava predsjednika i vjerojatno treba tražiti novo objašnjenje od Ustavnog suda ako dođe do takve situacije", dodao je on.

Međutim, prema njegovim riječima, do formiranja vlade mogu se očekivati problemi i velike teškoće, čak i blokadu i zastoj.

/Indeksonline/