Prijevremeni parlamentarni izbori

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izbore komisije Kosova (CIK) na uzorku od 91 posto obrađenih glasova, koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, dobila je 34,6 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju.

Najveće iznenađenje je pokret "Samoopredjeljenje" koji je samostalno izašao, a zauzeo drugo mjesto sa 26,7 posto osvojenih glasova. Na prošlim parlamentarnim izborima 2014. ovaj pokret je imao 13,5 posto glasova.

Koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative osvojila je 25,9 posto.

Međutim, na osnovu ovih rezultata, iako pobjednik sa 35 posto glasova, velika koalicija čiji je kandidat za premijera Ramush Haradinaj neće biti u mogućnosti da formira vladu bez podrške 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas. Na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mjesta.

Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka prethodno je izjavila da je glasalo preko 750.000 birača ili 41,45 posto ukupnog broja građana sa biračkim pravom, navodeći da je na izborima 2014. izašlo na birališta 42.08 odsto glasača.

- Izborni proces je protekao bez nepravilnosti koje bi mogle da ugroze pravilnost izbora, osim nekih dešavanja na sjeveru zemlje - istakla je Daka.