Vanredni parlamentarni izbori

Širom Kosova održava se glasanje na prijevremenim izborima za novi saziv Skupštine.

Centralna izborna komisija Kosova - CIK saopštila je da je do petnaest časova glasalo 27,9 odsto upisanih birača.

Prethodno je predsjednica CIK-a Valdete Daka pozvala građane da iskoriste svoje pravo, a od komisionera političkih partija zatražila je da ne zloupotrebljavaju svoju poziciju.

„Trebamo da dokažemo svijetu da znamo kako da organizujemo izbore“, rekla je Daka nakon što je glasala odmah po otvaranju biračkih mjesta u 7 časova.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, posjetio je glasačke centre u Prištini gdje je poručio da Kosovo može da pokaže Balkanu i svijetu kako treba da se odvija izborni proces.

„Neka Kosovo bude primjer za dobre izbore, bez incidenata, sa dobrim nadgledanjem“, kazao je Delavi.

Američka ambasada rasporedila je svoje ekipe širom Kosova kako bi pratile izborni proces.

Šef OSCE-a, Jan Bratu, je prilikom posjete sjevernom dijelu Kosova rekao da proces glasanja protiče bez ikakvih problema.

„Nadam se da će se tako nastaviti do kraja dana, na svim biralištima i glasačkim mjestima u sjevernim oštinama. I nadam se da će ostati mirno i širom Kosova, ne samo ovdje. Do sada, bilo je dobro“, kazao je on.

Iz ove misije 200 posmatrača prate izborni proces na sjeveru.

Pozivi građanima da glasaju

U jutarnjim satima glasaju i lideri političkih subjekata koji pozivaju građane da izađu i glasaju.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, je nakon glasanja rekao da su ovi izbori od izuzetne važnosti za konsolidaciju i ojačavanje budućih institucija Kosova.

„Ovo su važnii izbori za državu Kosovo, za uzgoj demokratije i afirmaciju naše zemlje. Pozivam građane, bez obzira na političku, etničku pripadnost da masovno izađu i glasaju za svoju budućnost“, kazao je Thaçi.

Ramush Haradinaj, kandidat za premijera koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo kazao je da je glasanje važno.

„Današnja odluka nosi težinu za četiri naredne godine i građani moraju da iskoriste to svoje pravo“, istakao je on.

I kandidat koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative, Avdullah Hoti, kazao je da su ovi izbori važni za budućnost Kosova.

„Pozivam sve one koji su uključeni u ovaj proces da poštuju pravila. Pozivam građane da glasaju jer je to ustavno pravo kojim se odlučuje njihova budućnost i budućnost njihove porodice“, kazao je Hoti nakon glasanja.

Kandidat za premijera pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, izjavio je nakon glasanja da da su današnji izbori važni, te da ne postoji ništa što bi sprečilo građane da izađe da glasaju.

„Neka vam je srećan praznik demokratije, jer su naši komisioneri i posmatrači poduzeli sve mjere kako bi izbori protekli u najboljem redu“, kazao je Kurti. U obraćanju stranim medijima dodao je da ne očekuje ništa manje osim pobjede.

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na djelu“ koja prati izbore, izvjestila je i o prvim nepravilnostima tokom glasanja.

Albert Krasniqi, predstavnik ove koalicije, naveo je da je na 68 odsto glasačkih mjesta uočeno da se nalaze „neovlaštena lica, partijski militanti koji na taj način pokušavaju da ometaju slobodan proces građana“. On je dodao da nije prijavljen neki ozbiljan incident i da se glasanje odvija mirno.

Glasanje na sjeveru Kosova

Glasa se i na sjeveru zemlje gdje je angažovano oko 200 osoba iz OSCE misije. Na vrijeme su otvorena 44 biračka centra u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

U tom dijelu zemlje boravi direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić. Prisustvo policije je uobičajeno, a u gradu nije primjećena veća gužva.

Danas se očekuje dolazak i više autobusa sa raseljenim Srbima da glasaju. Do jutros je preko prijelaza Brnjak ušlo sedam ovakvih autobusa. Sjeverna Mitrovica inače je okićena srpskim i ruskim zastavama.

Predstavnica EU na Kosovu, Nataliya Apostolova posjetila je nekoliko glasačkih centara te navela kako je 11. juni važan dan za Kosovo.

„Nadamo se da će ljudi izaći da glasaju. To je velika odgovornost jer time se određuje ko će ih voditi“, kazala je ona.

Pravo glasa na Kosovu ima milion 872 hiljade 951 birač, od kojih više od 155 hiljada glasaju po prvi put.

Širom zemlje, Centralna izborna komisija omogućila je biranje na 889 glasačkih centara, a cio proces nadgledaju domaći i strani posmatrači, njih skoro 30 hiljada.

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" koja prati izbore, pozvala je političke subjekte da ne vrše pritisak na birače.

Policija Kosova je pripremila poseban operativni plan u sklopu kojeg će biti angažovan veliki broj policajaca na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjever zemlje.

Kosovsko tužilaštvo je na dan izbora angažovalo 100 tužilaca koji će biti na raspolaganju u svih 38 kosovskih opština u slučaju potrebe.

Odgovorni organi su najavili da će se sankcionisati svako nezakonsko djelovanje, a za one koji prekrše Zakon o pravilama Centralne izborne komisije, predviđene su oštre kazne.

Izborne liste

Inače, za 120 poslanička mjesta takmiči se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dvije građanske inicijative.

Pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Albanske partije izlaze u tri politička bloka, koalicija, kako na Kosovu kažu "ratnog krila" - Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, lidera Kadrija Veselija, Ramusha Haradinaja i Fatmira Limaja.

U trci je i koalicija Demokratskog saveza dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse novo Kosovo Behgjeta Pacollija i novog subjekta, Alternative gradonačelnice Đakovice, Mimoze Kusari Lila.

Samostalno na izborima izlazi i dosadašnji pokret u opoziciji, Samoopredjeljenje.

Njihovi kandidati za premijera su Ramush Haradinaj, Avdullah Hoti i Albin Kurti.

Skupština Kosova je u maju izglasala nepovjerenje vladi premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (LDK), a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova (PDK) doskorašnjeg predsjednika Skupštine Kadrija Veselija.