Vanredni parlamentarni izborni

Na Kosovu je u toku predizborna tišina za prijevremene parlamentarne izbore. Birališta se otvaraju u nedjelju, u 7 časova i građani će do 7 sati uveče moći da glasaju za buduće poslanike Skupštine Kosova.

Predizborna kampanja trajala je svega 10 dana i u njoj je učestvovalo 26 političkih subjekata. Ali je i to bilo dovoljno da je obilježe incidenti, izvještaji o zastrašivanju birača, kandidata za poslanike u skupštini, njihovih porodica i medija i to prije svega među Srbima i Gorancima, kao i serija upozorenja najviših međunarodnih predstavnika i organizacija da su prijetnje neprihvatljive.

Sa druge strane, predizborna kampanja drugih stranaka, a posebno albanskih, prošla je bez medijskih natpisa o incidentima, dok su izvještaji o prijetnjama, ipak, stizali kada je u pitanju zajednica Goranaca.

Izborna statistika

Na izborima u nedelju pravo glasa imaće 1.872.941 birača, dok prema posljednjem popisu, kako su mediji ranije javili, pozivajući se na zvaničnu statistiku - Kosovo ima 1,7 miliona stanovnika. Sa biračkog spiska, potvrđeno je iz CIK-a, zbog smrti uklonjeno je 33.542, dok će 118.448 birača biti oni koji će glasati po prvi put. Van Kosova registrovano je 20.354 lica, dok je 15.118 birača registrovano kao uspješno registrovani birači, 5.236 zahtjeva je odbijeno.

Broj biračkih centara je 889 - 91 više nego 2014. godine - sa ukupno 2.490 biračkih mjesta - 116 više nego 2014. godine.

Spisak biračkih mjesta pogledajte OVDJE.

Izbore će nadgledati 29.264 posmatrača registrovanih od strane Centralne izborne komisije, među kojima su i posmatrači iz 8 ambasada, 7 međunarodnih organizacija, lokalnih organizacija, političkih stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, međunarodnih institucija, lokalnih medija, međunarodnih medija i posmatrači iz jedne lokalne institucije. Izbore će nadgledati i posmatračka misija EU, koju predvodi Alojz Peterle.

U Policiji Kosova, na juče održanoj konferenciji za medije u Prištini, povodom izbora u nedjelju, ocjenjuju da je izborna kampanja, u bezbjednosnom smislu, protekla relativno mirno, te da su incidenti zabilježeni u Prizrenu - četiri, Prištini, Peći i Sjevernoj Mitrovici - po jedan.

Policija je, sa druge strane, sačinila poseban operativni plan koji će primjeniti i na sam dan održavanja vanrednih parlamentarnih izbora - 11. juna, i u tri postizborna dana. Biće angažovan "dovoljan broj policajaca raznih profila koji pripadaju različitim jedinicama".

Ova policija i Tužilaštvo Kosova usvojili su, kako je saopšteno iz tužilaštva - i procedure rada tokom izbora, te će u nedjelju biti angažovano 100 tužilaca i "odgovarajući" broj osoblja. Tužioci će biti u svih 38 opština na Kosovu, u kancelarijama osnovnih tužilaštava, a gdje ne postoje kancelarije - u policijskim stanicama. Najavljuju rigorozne kazne za one koji ne budu poštovali izborni zakon.

Međunarodni predstavnici najavili su pojačanu kontrolu biračkih mjesta, kako bi se spriječile eventualne izborne krađe.