Sve je spremno izbore u nedjelju

Sve je spremno za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u nedjelju, poručeno je sa okruglog stola "Izborna pravda na izborima 11. juna", održanog u Prištini. Takođe je naglašeno da će narušavanje izbornog procesa biti sankcionisano.

Veoma je važno neometano praćenje izbornog procesa na sam dan izbora, poručeno je u Prištini. Ovo su šesti izbori na Kosovu od 2000. godine, a treći prijevremeni. Centralna izborna komisija je akreditovala 25.000 posmatrača, među kojima su i posmatrači  iz EU i ambasada.

"Centralna izborna komisija je preduzela sve potrebne mjere i sve ono što zakon omogućuje da na dan izbora nemamo nikakvih manipulacija i prepreka u sprovođenju izbornog procesa. Pozivam sve političke subjekte, njihove članove biračkih odbora koji rade na dan izbora da obave svoju dužnost na način propisan Zakonom o opštim izborima i izbornim pravilima CIK-a, da ne zloupotrebe svoju dužnost koju imaju tog dana", poručila je Daka.

Tužilaštvo se zalaže za zaštitu glasačkog prava za čije kršenje su predviđene i kazne. Ukoliko građani  smatraju da im je ugroženo glasačko pravo, mogu uložiti žalbu Kancelariji izbornog panela za žalbe i prestavke.

"Angažovali smo brojčano dosta tužilaca koji će pokriti svih 38 opština i radiće zajedno sa istražiteljima Policije Kosova. U okviru krivičnih djela, protiv izbornog prava kazne su na svu sreću mnogo oštrije nego ranije, kazna je do 5. godina zatvora. Ono što je još važnije članovi biračkih odbora koji su odgovorna lica koje je CIK odabrao da obavljaju tu dužnost na dan izbora, i drugi članovi osoblja koji su akreditovani od strane CIK-a, ako prekrše zakon biće pod istragom državnog tužilaštva i Policije Kosova“, rekla je Laura Pula, nacionalni koordinator za izbore, državno Tužilaštvo.

"Birači na svim biračkim mestima imaju obrasce žalbe koje mogu naći za pomoćnim pultovima koje mogu upotrebiti. Mislim da su građani odlično informisani o ulaganju žalbe, ali pri ulaganju žalbe treba da ispune određene kriterijume, prije svega moraju pružiti podatke podnosioca žalbe i sve ovo potkrepiti dokazom", kaže Mulë Desk, predsedavajući sekretarijat izbornog panela za žalbe i prestupke.

"Postoje stvari koje će propratiti Osnovni sud i koji će uputiti osnovnom tužilaštvu. Očekujem da ćemo tog dana biti ojačani sa dežurnim sudijama koji će dežurati 24h", rekao je Hasim Sogojeva, zamjenik predsjednika Osnovnog suda u Prištini.

Policije Kosova je do sada propratila 963 javna skupa svih političkih subjekata.

"Generalno možemo da kažemo da je ovogodišnja kampanja sa bezbjednosne tačke gledišta prošla bez nekih većih incidenata. Registrovano je četiri slučaja u prizrenskom regionu, jedan u Peći, jedan u regionu Prištine i jedan u regionu Sjeverne Mitrovice. Naša obaveza je da obezbjedimo sve sredine tokom izbornog procesa, uključujući i osoblje koje radi na glasačkim mjestima", kaže Naim Rexha, zamjenik generalnog direktora Policije Kosova za operativu.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi poručio je da svi građani imaju pravo da budu uključeni u izborni proces bez ikakvih manipulacija.

"Nakon iskustva 2010., videli smo 2013. i 2014. u kojoj su građani Kosova, institucija i politički lideri dokazali da ova zemlja može da sprovede i dođe do vjerodostojnih izbornih rezultata. Naravno, ovi izbori nisu bili savršeni, ali predstavljaju značajan i vrlo dobrodošao korak napred. Nadam se da će uz vašu pomoć izbori 2017. godine biti još bolji. Mi ćemo poslati 40 timova na dan izbora, koji će biti posmatrači na dan izbora, a biće angažovani i u procesu prebrojavanja nakon zatvaranja birališta", poručio je Greg Delavi.

Izborna tišina stupila je na snagu od ponoći i traje do 11. juna u 19h, kada se zatvaraju biračka mjesta.