CIK i politički subjekti užurbano rade

Centralna izborna komisija Kosova i stranke koje učestvuju na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. juna privode kraju pripreme za glasanje.

Glavne teme kampanje su ekonomski razvoj, povećanje budžeta i podrška malim i srednjim preduzećima.

Osim toga, stranke su najviše pažnje posvetile načinima za privlačenje direktnih stranih investicija, posebnim programima i olakšicama za domaće prizvođače, a obećavali su i povećanje plata i penzija, unapređenje javnog reda i mira, stanja u pravosuđu i riješavanje drugih pitanja. Prema podacima CIK-a, u nedjelju od 7 sati oko 1,8 miliona upisanih glasača će moći da glasa u 889 glasačkih centara, što je za 91 centar više u odnosu na izbore 2014. godine.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od 2014. godine postali punoljetni i stekli pravo glasa.

Do sada je CIK akreditovao 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Policija Kosova je donela posebnu operativnu uredbu kojom se teži obezbjeđivanju mirne i bezbjedne atmosfere za sve građane, kao i za održavanje javnog reda i mira prije, tokom i poslije izbornog procesa.

Istovremeno je Državno tužilaštvo Kosova saopštilo da će biti dežurno više od 100 tužilaca koji će reagovati na sve prijave koje budu dobili od policije ili sa glasačkih mjesta na kojima će eventualno biti nezakonitog ponašanja.

Državno tužilaštvo je saopštilo da će se posebna pažnja obratiti na izjave u kojima se šire neistine ili nepotvrđene informacije i koje mogu imati negativnog uticaja na izborni proces. One će biti procesuirane jer davanje lažne izjave i informacije predstavlja krivično djelo.