Zatražena

Zemlje Kvinte (SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija) pozvale su da se odustane od prijetnji u predizbornoj kampanji na Kosovu i zastrašivanja Srba kako bi glasali na "određen način". Od vlasti na Kosovu i policije zatraženo je da izvrše "potpunu" istragu.

"Tokom proteklih dana, kao i danas, primili smo niz zabrinjavajućih izvještaja o pokušajima da se utiče na rezultate izbora na Kosovu putem prijetnji i zastrašivanja. Naročito se čini da postoji pokušaj zastrašivanja i primoravanja članova zajednica kosovskih Srba da glasaju na određen način. Takve akcije su potpuno neprihvatljive. Pozivamo sve one koji su u tako nešto uključeni da odustanu, i pozivamo kosovske vlasti i policiju na potpunu istragu", navodi se u zajedničkom pisanom saopštenju kojim su se oglasile ambasade zemalja Kvinte.

U saopštenju se dodaje da svi građani moraju imati pravo da glasaju prema svojoj savjesti i bez zastrašivanja, miješanja i straha.

Kao članovi međunarodne zajednice, radićemo sa onima koje vi budete izabrali", navodi se u saopštenju Kvinte.

Ranije se sličnom porukom oglasila i Misija Evropske unije na Kosovu. Čelnici Kancelarije EU izrazili su zabrinutost povodom prijavljenih slučajeva zastrašivanja i pritiska, kakvih je bilo proteklih dana na sjeveru i u drugim mjestima na Kosovu, saopštila je Kancelarija EU na Kosovu.

"Ponavljamo potrebu da se svi politički akteri uzdrže od prakse suprotne demokratskim načelima i da se strogo pridržavaju zakona. Za nas, pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha i miješanja, predstavlja sveto načelo", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da sve što je manje od toga, nije demokratija koju ljudi na Kosovu očekuju i zaslužuju.