Prijete tabadžije

Na Kosovu se nastavljaju politički obračuni srpskih stranaka u okviru kampanje za izbore. Nakon prijetnji, pucanja na stranačke prostorije, prešlo se i na pesnice.

Tokom konferencije za novinare u prostorijama Partije kosovskih Srba (PKS) na kojoj je lider te stranke Aleksandar Jablanović objašnjavao okolnosti pod kojima je dan ranije završio u prostorijama kosovske policije, pretučen je njegov vozač, Milan Radojević.

On je sa teškim povredama prevezen u hitnu službu doma zdravlja Leposavić, a odatle je transportovan u Kliničko bolnički centar u Mitrovici. Radojević je interno raseljeno lice iz Prizrena, a u trenutku napada nalazio se ispred zgrade PKS, gdje su se održavali protesti Srpske liste.

- Ovo govori ko stoji iza napada i odakle dolaze prijetnje tokom ove predizborne kampanje. Govori u čijim su redovima tabadžije - kazao je Jablanović.

Protesti su trajali sve dok i konferencija za medije, a predvodio ih je prvi čovjek Srpske, dojučerašnji Jablanovićev prijatelj, Slavko Simić. Protestanti su nosili transparente sa natpisima: "U kog Srbina sutra pucaš", Jablanoviću izdajniče", "Jablanoviću monstrume" i uzvikivali su "Aco Šiptaru".

- Svaki put kada Privremeni organ i SNS na silu istjeraju radnike da protiv svoje volje protestuju, mi poslije primamo poruke izvinjenja od tih ljudi, da nisu smjeli da se ogluše o radnu obavezu - prokomentarisao je Jablanović.

Kada je riječ o privođenju i navodnim prijetnjama koje je uputio, protiv Jablanovića je kosovska policija najavila krivičnu prijavu za posjedovanje pištolja. Kako u policiji kažu imao je dozvolu za oružje samo srpskih vlasti. Većina građana je ubjeđena da je sve ovo dio političkog obračuna Srpske liste sa bivšim predsjednikom i osnivačem.

Prije nedelju dana 15 hitaca je ispaljeno na zgradu Centra za socijalni rad u kojoj se nalaze stranačke prostorije PKS, a takođe i kabinet gradonačelnika Leposavića, Aleksandrovog oca - Dragana Jablanovića.