Najviše slučajeva kod Srba

Predstavnici Evropske unije na Kosovu, EU misije i EULEX-a na Kosovu izrazili su zabrinutost povodom prijavljenih slučajeva zastrašivanja i pritiska, poput slučajeva koji su zabilježeni proteklih dana na sjeveru i u drugim mjestima na Kosovu.

"Ponavljamo potrebu da se svi politički akteri uzdrže od praksi koje su suprotne demokratskim načelima i da se strogo pridržavaju zakona. Za nas, pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha i miješanja, predstavlja sveto načelo. Sve manje od toga nije demokratija koju ljudi na Kosovu očekuju i zaslužuju“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

I glavni posmatrač Izborne posmatračke misije EU Alojz Peterle kazao je u ponedjeljak da birači na Kosovu zaslužuju bolji ambijent kampanje.

"Bilo kakvo zastrašivanje kandidata i njihovih porodica je potpuno neprihvatljivo. Prava na kandidaturu i slobodnu kampanju su apsolutni preduslovi za demokratske izbore. Svi politički akteri bi trebalo da pokažu svoju posvećenost demokratskim principima čvrsto odbacujući sve oblike zastrašivanja, nasilja i pritisaka. Takođe, pozivam policiju i tužioce da brzo i strogo istraže sve incidente tog tipa", naveo je on.

Podsjetimo, predsjednik novoosnovane Partije kosovskih Srba, Aleksandar Jablanović i njegova supruga, privedeni su u nedjelju uveče u policijsku stanicu Leposavić, nakon što je kod njih pronađeno oružje. U ponedjeljak ujutru su pušteni.

Do incidenta je došlo prilikom lepljenja predizbornih plakata u nedjelju oko 20 časova. Srpska lista koja se takođe takmiči za predstojeće izbore saopštila je da je Jablanović na njihove aktiviste repetirao pištolj, a Kancelarija za Kosovo Vlade Republike Srbije najoštrije osudila kako su naveli “siledžijski napad” na aktiviste Srpske liste u Leposaviću.

Jablanović je na press konferenciji rekao da je grupa njihovih aktivista krenula da lepi plakate, kada je došlo do reakcije druge grupe SNS-a, odnosno Srpske liste, koja je, kako kaže, preprečila njegovim aktivistima put, izašli su iz vozila i krenuli da šutiraju i kradu plakate.

Naveo je i da za oružje ima urednu dozvolu, te da ga nosi jer mu je bezbjednost ugrožena, pucano je na njegove stranačke prostorije, bačena mu je bomba na kuću 2015. Kako je obrazložio, pištolj mu daje psihološku sigurnost i nikada ga nije potezao.

Na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima takmiči se pet političkih subjekata iz srpske zajednice, a Beograd je podržao samo Srpsku listu.