(Ne)namjerni “gaf”!?

Video prilog portala "Tribuna Channel", autora Antona Rame, klasičan je primjer nekorektnosti i neprofesionalzma! On je ujedno izumitelj i termina “srpske manjine” (pakicave serbe), dovodeći ih u vezi sa garantiranim mjestima za sve nealbanske zajednice!

Začuđuje činjenica da je ovaj pamflet objavljen i na stranicama drugih kosovskih medija na albanskom a da pritom nije provjeren sadržaj. Pomenuti “stručnjak” za ustavno pravo, vjerovatno nije nikada pratio rad Skupštine Kosova, niti je prelistao Ustav Kosova!

Podsjećamo da, prema Ustavu Republike Kosova, od 2014. godine kada su rezervisana mjesta prestala da važe i kada su sve ostale zajednice, dobile u Parlamentu samo garantirana mjesta, Srbi sa Kosova imaju 10 mjesta, dok Bošnjacima 3, Turcima 2, Romima, Askalijama, Egipćanima, ukupno 4, i Goranima 1!

Uzimajući u obzir da nije prvi put da se u nekim kosovskim medijima plasiraju ovakve neistine, bilo bi čudno kada bi se Tribuna channel, koja je objavila ovaj video prilog, izivinila zbog ovog (ne)namjernog “gafa”!



M.B.