18 godina od masakra civila

Na današnji dan prije 18 godina, u selu Koriša kod Prizrena, kao rezultat srpske zamke, saveznici Kosova, snage NATO bombardovale su kolonu albanskih izbjeglica koja je bila opkoljena i postavljena kao meta, kao neki "vojni logor i komandno mjesto". Krvavi bilans tog napada bio je 77 poginulih i 70 teže i lakše ranjenih civila.

Koliko su strašne bile posljedice ovog napada NATO avijacije, vidi se i po tome što su kod 15 ranjenih osoba, među kojima je bilo više mališana, izvršene amputacije ekstremiteta, dok je pet zadobilo opekotine drugog i trećeg stepena.

Među žrtvama je bilo 10 novorođenčadi, 26-toro djece uzrasta do 15 godina, 42 osobe od 15 do 55 godina i tri starije osobe.

Među ranjenima su bile dvije bebe, 25-toro djece uzrasta do 15 godina, 27 osoba od 15 do 55 godina i 16 starijih osoba.

Konvoj od 55 traktora i jednog kamiona, pretvoren u improvizovani kamp, napadnut je najprije deset minuta prije ponoći, zatim 20 minuta poslije ponoći i ponovo 10 minuta prije jedan sat. Iznurene, gladne i usnule izbjeglice, NATO piloti su raketirali sa osam termovizuelnih i jednom kasetnom bombom počinivši pravi pokolj.

Kamp je bukvalno spržen, kao i živi ljudi na licu mjesta, dok su spasilačke ekipe sakupljale dijelove raskomadanih tijela i po njivama nekoliko stotina metara udaljenim od mjesta napada.

Porodica Ahmetaj je jedna od porodica koja je najgore prošla u ovoj tragediji. Iz ove porodice je poginulo 41 osoba, zatim porodica Kukaj koja je izgubila 12 članova, porodica Dakaj 4 člana, porodica Xhaferi 3 člana, i porodica Rexhaj jednog člana, svi iz sela Koriša kod Prizrena.

U tragediji od 13. maja 1999. godine, bila je pogođena i porodica Suka iz sela Blace kod Suve Reke koja je izgubila sedam članova, porodica Palushi iz Budakova 3 člana, a porodice Behluli iz Mušutišta i porodica Selimi iz Grejkovca kod Suve Reke su izgubile po jednog člana porodice.