Specijalna predstavnica EU na Kosovu

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu ne smiju usporiti reforme, jer će se to negativno odraziti na evropski put Kosova, izjavila je u emisiji "Razgovor" na RTK2 specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova. Ona očekuje nastavak dijaloga na tehničkom nivou, jer kako je istakla, za njega nije potrebno učešće političkih predstavnika Kosova.

"EU je tu da pomogne i podrži procese na Kosovu, ali instiutucije moraju da nastave sa reformama, bez obzira što se ide na vanredne parlamentarne izbore", kaže šefica kancelarije EU na Kosovu, dodajući da Kosovo mora da ispunjava svoje međunarodne obaveze.

"To neće biti lako jer ćemo se suočavati sa vremenom kada nemamo skupštinu, znači možemo da sarađujemo samo sa tehničkom vladom, ali bez obzira na sve, reforme moraju da teku, izuzetno su važne, posvećene kosovskom narodu i donose promjenu u životu naroda na Kosovu, zato ću da guram, zajedno sa službom i svojim timom da se proces nastavi."

Apostolova očekuje da dijalog Beograda i Prištine uskoro bude nastavljen.

"Vanredni izbori nemaju veliki uticaj na sam dijalog, dijalog je i implementacija već postignutih sporazuma, ima mnogo tehničkih stvari koje se rade i bez nužnog uključenja političkih lidera i očekujem da se dijalog ponovo pokrene, jer ima toliko važnih stvari koje se tiču kosovskih Srba, znamo kako stoje strvari oko ZSO."

"Zajednica srpskih opština je važna za Srbe na Kosovu, okvirni sporazum je postignut i sada bi trebalo konkretnim prijedlozima započeti rad na izradi Zajednice", kaže Apostolova.

Ona je izrazila zabrinutost zbog malog broja raseljenih koji su se vratili na Kosovo, dodajući da je u kontaktu sa institucijama kako bi se to stanje promjenilo.

"Revitalizacija glavnog mosta na Ibru u Mitrovici je u finalnoj fazi izrade, ali njegovo otvaranje će se desiti tek nakon što procjenimo da je 100 odsto situacija pod kontrolom i da nema bilo kakvih bezbjednosnih rizika", istakla je Apostolova.

Specijalna predstavnica EU na Kosovu je u "Razgovoru" govorila i o tužbi za genocid koju je Kosovo najavilo protiv Srbije, Specijalnom sudu za ratne zločine i transformaciji KBS-a u Oružane snage Kosova.