Institucije treba da se fokusiraju na velike izazove

Evropski komesar, Johanes Han, ne pozdravlja pad vlade, rekavši da lideri i kosovske institucije treba da se fokusiraju na velike izazove sa kojima se Kosovo suočava.

On je na Twitteru napisao da rad na vladavini prava, ekonomije, dijaloga i vizne liberalizacije mora da se nastavi.

"Izražavam žaljenje zbog glasanja o nepovjerenju u Skupštini Kosova. Politički lideri i institucije ne smiju izgubiti iz vida velike izazove sa kojima se Kosovo suočava. Ključni posao na vladavini prava, ekonomije, dijaloga i liberalizacije viznog režima mora da se nastavi za dobrobit građana," napisao je Han na Twitteru.

Šefica Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, Natalija Apostolova, izjavila je za TV21 da raspuštanje Skupštine, bez ratifikovanja demarkacije granice sa Crnom Gorom odlaže proces vizne liberalizacije.

"Glasanje je održano je u ključnom trenutku za Kosovo i njegove odnose sa EU, kao i potrebne reforme. Moj komentar je da posao koji smo započeli sa kosovskim institucijama ne treba da stane zbog glasanja i zbog predstojećih izbora. Važno je da se nastavi sve što smo zajedno uradili u oblasti vladavine zakona, ekonomskog razvoja i dijaloga", rekla je Apostolova.

Ona je pozvala političke stranke da se ne odstupa od prioriteta sa evropskog puta, jer, prema njenim riječima, ovi prioriteti su u korist građana Kosova. Ona je istakla da SSP mora da se sprovodi.