Slijedi tranzicija

"Skupština je rekla svoje", komentar je Američke ambasade koja je prethodno pozvala kosovske institucije da izglasaju demarkaciju.

"Budući da slijedi tranzicija i zemlja se sprema za prijevremene izbore, pozivamo sve zvaničnike koji ostaju u vladi da se ponovo založe i služe svoje poslodavce, tačnije sve građane Kosova bez razlike. Mi nastavljamo da podržavamo Kosovo, građane i put zemlje ka punim evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.
S druge strane, predsjednik Kosova zakazao je za četvrtak sastanak sa liderima partija kako bi se postigao dogovor o datumu izbora.
Skupština Kosova izglasala je danas nepovjerenje Vladi Kosova, na zahtjev opozicije, a nakon toga predsjednik Kosova odmah danas je raspustio parlament.
Za nepovjerenje Vladi je glasalo 78 poslanika, protiv 34, a uzdržano je bilo troje. Za pad Vlade bila je potrebna većina glasova, odnosno 61.
Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK) na čijem je čelu Kadri Veseli, predsjednik Skupštine, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (LDK) premijera Ise Mustafe.
Poslanici Sprske liste glasali su za raspuštanje Vlade.