PDK podržava izglasavanje nepovjerenja

Vladajuća Demokratska partija Kosova Kadri Veselija podržaće izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Emilija Redžepi iz parlamentarne grupe Demokratske partije, inače bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova.

Odluka je doneta na sjednici Demokratske partije Kosova, koja je zasjedala u srijedu prijepodne uoči sjednice Skupštine Kosova zakazanoj za srijedu, a na kojoj je predviđeno glasanje o povjerenju Vladi.

Kako je ranije najavljeno, premijer Kosova, Isa Mustafa, bi ukoliko se povjerenje Vladi izglasa, odmah nakon toga Skupšitni proslijedio na ratifikaciju sada već poznati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Noć uoči sjednice, predsjednik Skupštine je ipak zatražio da se demarkacija nađe pred poslanicima prije odlučivanja o Vladi.

O sudbini Vlade raspravlja se na zahtjev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez premijera Ise Mustafe, Demokratska partija Kadri Veselija, istovremeno i predsjedavajućeg Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspjela da riješi suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posljedica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Od kako je peticija opozicije predata Skupštini, odnosi između dveju najvećih partija u zemlji poprilično su napeti.

Radio Slobodna Evropa