Potvrdio portparol vlade, Faton Abdullahu

Vlada Kosova će sljedeće nedjelje poslati Skupštini na ratifikaciju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, potvrdio je za RSE portparol vlade, Faton Abdullahu.

On je dodao da su premijer i vlada obavili sve dužnosti a kako bi se ovo pitanje našlo pred Skupštinom.

Zbog demarkacije, pitanju kojem se oštro protivi opozicija i jedan dio poslanika vladajućih partija, premijer Isa Mustafa je ove nedjelje boravio u Briselu u nadi da demarkaciju, kao posljednji uslov za viznu liberalizaciju, odloži na dvije godine. To međutim Brisel nije prihvatio, te je evropski komesar za unutrašnja pitanja i migraciju Dimitris Avramopoulos pozvao Vladu Kosova i sve političke partije u zemlji da što prije proslijede Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom Skupštini na usvajanje.

Svoj stav oko demarkacije ponovio je u četvrtak uveče u Prištini jedan od lidera opozicije, Ramush Haradinaj, a nakon njegovog povratka iz Francuske, gdje je boravio skoro četiri mjeseca.

"Iskreno vam kažemo, mi ne dajemo niti možete da uzimate od Albanaca. Kada kažem da je granica u Čakoru, da je u Kuli, znate li onda koliko malo tražim. Znate li koliko je Crna Gora oduzela Albancima u zadnjih 100 godina? Kosovo više nema zemlju da poklanja“, kazao je Haradinaj okupljenima u Prištini.

Opozicija tvrdi da je Kosovo sporazumom o demarkaciji izgubilo 8,000 hektara.