Da li ćemo ove godine jesti voće i povrće samo iz uvoza?

Niske temperature i snijeg u aprilu nanijeli su veliku štetu voćnjacima. Proljećni snijeg ne pogoduje prije svega bobičastom voću, ali svakako pored malina, jagoda i kupina, u velikoj mjeri je nanijeta šteta zasadima višanja i kajsija.

Većina voća je u fazi vegetacije. Voće koje ranije sazreva poput kajsije i trešnje završilo je sa razvojem cvijeta, tek zametnuti plodovi  su veoma osjetljivi na proljećne mrazeve. Bobičasto voće maline, jagode i kupine je prema ocjeni voćara Ivice Đorđevića izgubilo na rodu čak i do 80  posto.
"Svo voće je lepo procvetalo, pčela je odradila svoje, lepo je oprašila plod, zadovoljan sam bio i ja a i svi voćari, sneg je sve nas iznenadio. Evo jabuku gledam oko 80 posto neće biti ploda, kajsija nema ništa, višnja slabo, šljiva takođe osamdeset posto neće roditi.  Jabuka je dosta otporna ali bila je u punom rodu kada je uhvatio sneg teško da će da ostane. Što se maline i kupine tiče procena je da 100 posto neće biti ništa od roda, jer je to mnogo osetljivo i nežno voće, tako da od toga nema ništa", ističe voćar Ivica Đorđević.
Iako je voće okrojeno, tri puta isprskano zaštitnim hemijskim preparatima, ipak niske temperature su u velikoj mjeri nepovoljno uticale na dalji razvoj vegetacije.
"Radili smo tri vrste prskanja, zimsko, u toku razvoja cveta, i nakon završetka cvetanja, ali sneg i niske temperature su proizvele veliki problem, inače je voće bilo u cvetu, okrojeno, odraženo u tačno predviđenom roku", kaže  Ivica Đorđević.
Prema ocjeni stručnjaka profesora doktora voćarstva Agima Zajmija ove godine vegetacija je počela dvadesetak dana ranije. Postoji opasnost da se voće ošteti u pupoljku. Postoji i mogućnost da se dodatnim prskanjem zaštiti voće koje nije u potpunosti oštećeno.
"Ranije smo palili slamu i gume u voćnjacima, sada postoji još jedan način da se zaštiti voće od niske temperature, prskanjem iznad krune ili sa određenim preparatima koji štite cvijet, eventualno i plod od  smrzavanja", rekao je prof. dr voćarstva Agim Zajmi.
Što se vinograda tiče, vegetacija počinje u drugoj polovini aprila te i pored oštećenja od snježnih padavina i niskih temperatura mogu da zadrže plod.