Odgovor sljedeće nedjelje

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je ponovila svoj zahtjev za intervenciju u kompleksu manastira Svetih Arhangela u Prizrenu, piše današnja Koha Ditore. Ovo je drugi zahtjev, koji trenutno razmatra Komisija kosovskog instituta za zaštitu spomenika.

Prije tri mjeseca, podsjeća list, crkvene vlasti nisu dobile dozvolu za intervenciju u ovom kompleksu, a tadašnje odbijanje je izazvalo reakciju SPC i diplomatskih kancelarija na Kosovu. Drugi zahtjev je podnet krajem decembra 2016.

"Primili smo zahtjev od SPC i on će biti razmotren u skladu sa zakonom i isto kao i bilo koji drugi zahtjev koji je upućen komisiji Kosovskog instituta za zaštitu spomenika", rekao je Alban Bakija, direktor Instituta.

Izvor iz ove komisije izjavio je za list "Koha" da će SPC dobiti odgovor sljedeće nedjelje.

List dalje piše da uprkos tome što nije dobila dozvolu, kosovske vlasti su primjetile da je SPC ipak počela radove na manastiru. Inspekcija u Prizrenu je naložila prekid radova  što su u manastiru i ispoštovali.

"Koha ditore" navodi da se, prema izvorima iz kabineta ministra kulture Kujtima Shale, oni suočavaju sa stalnim pritiskom da izdaju dozvolu za radove u manastiru.

"Ministar Shala je imao nekoliko sastanaka sa međunarodnim diplomatama koji rade na Kosovu. Oni su tražili odobrenje za intervencije, ali odluku treba da donese Komisija kosovskog instituta za zaštitu spomenika i odgovore na te zahtjeve treba dati na osnovu međunarodnih zakona i konvencija", rekao je izvor.