Organizovana poreska krađa

109 preduzeća koja su u vezi sa zvaničnicima Poreske uprave Kosova (PUK/ATK) nisu kontrolisana od strane ove institucije kada je riječ o poreskim prijavama.

U kontrolama koje su sprovedene na zahtjev vršioca dužnosti Generalnog direktora Poreske uprave Kosova, Nahita Sharkua, utvrđeno je da 109 porodičnih biznisa službenika Poreske uprave Kosova su favorizovani u poreskim prijavama, piše portal "Kallxo.com".

Nahit Sharku, jedan od protagonista posljednjeg dijela trilogije "Organizovana poreska krađa", u emisiji "Život na Kosovu" (Jeta në Kosovë) govori o problemima koji je pronašao unutar Poreske uprave Kosova u trenutku kada je preuzeo poziciju vršioca dužnosti.

Sharku je novinarki Jeti Xharra govorio o njegovim pokušajima transformacije ove institucije i preprekama na koje je naišao na tom putu.

"Mi smo, između ostalog, zatražili od službenika da se izjasne o rođacima koji imaju preduzeća i iz izvještaja koji sam dobio od ureda odvojenog menadžera i profesionalaca bilo je samo 109 preduzeća kod kojih su vlasnici bili rođaci naših službenika. Onda smo otišli dalje da analiziramo koliko su oni kontrolisani i koliko su prijavili. na osnovu analize proizišlo je da većini njih nisu ni u kojem slučaju kontrolisana, a jedan dio njih već duže vrijeme nije kontrolisan", rekao je Sharku.

Trilogija "Organizovana poreska krađa" posvećena je ogromnoj shemi utaje poreza koju je otkrio i istražio poreski inspektor Murat Mehmeti.

Dok su prve dvije epizode bile posvećene ovoj shemi i uključenim osobama, treća i posljednja epizoda uokvirila je rad i probleme Poreske uprave Kosova u cjelini.

U izvještajima o procjeni proizišlih u vezi Poreske uprave Kosova u posljednjih nekoliko godina istaknut je izuzetno mali rad na inkasiranju prihoda, oko 50 posto od onoga što bi trebalo biti inkasirano.

Kako bi se poboljšala ova situacija, Sharku je rekao da je naredio prijavu imovine službenika i menadžerske transfere, kao i transfere osoblja koje je kritikovano kao politička akcija.

/kallxo.com/