Protivi se skoro svakom našem prisustvu

Šef diplomatije Kosova kaže da se Srbija protivi skoro svakom prisustvu Kosova na međunarodnim sastancima.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj tvrdi da Srbija postaje sve agresivnija prema Kosovu.

On je za prištinski list "Zëri" rekao da se Srbija protivi skoro svakom prisustvu Kosova na međunarodnim sastancima i da srbijanski zvaničnici postaju sve agresivniji kada je u pitanju predstavljanje Kosova na međunarodnim sastancima.

Hoxhaj je to kazao dan nakon što je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je početkom ove sedmice napustio skup u Varšavi na kojem je Hoxhaj, navodno, tvrdio da je Srbija kriva za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

'Fatamorgana za prištinsku javnost'

Dačić je u četvrtak izjavio da je, prije nego što je odlučio napustiti skup u Varšavi, sačekao da vidi kakva će biti reakcija predstavnika Evropske unije, ali da je ta reakcija, navodno, izostala.

"Možda sam pogrešio, ali tako sam mislio. Nervoza je nastala zato što sam rekao da Srbija neće da prizna Kosovo, a Hoxhaj je rekao da hoće", naveo je Dačić.

Dačić je novinarima rekao da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju i da mu "ne pada na pamet" da sluša "predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima".

Šef diplomatije Srbije naveo je kako su priče da Kosovo ide u EU "fatamorgana za prištinsku javnost" i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova.

Izvor: Agencije