Početni mandat suda je 5 godina

Predstavnički dom holandskog parlamenta odobrio je prijedlog Ministarstva spoljnih poslova koji će omogućiti da se sjedište Specijalnog suda uspostavi u Hagu.

Dokument je izglasan bez rasprave, ali prethodili su mu pisani komentari između parlamentarnih grupa i Ministarstva spoljnih poslova Holandije, prenosi KTV.

Narodna stranka za slobodu i demokratiju, koja ima većinu mjesta u parlamentu - 40, uglavnom je tražila pojašnjenje, posebno da li Holandija dobija bilo kakvu materijalnu i pravnu odgovornost, piše portal "Express", prenosi "Kossev.info".

"Neke zemlje će dati doprinos u vidu finansijske podrške, ali i u ljudskim resursima. Međutim, doprinos Norveške i SAD-a još nije formalno objavljen. Odluka EU je da iznos od 29.1 milion eura bude izdvojen za period jun 2015. - jun 2016. Savjet EU odlučiće za sljedeću godinu, a u narednim godinama iznos može biti veći, jer se sud još uspostavlja," navodi se u dokumentu.

Takođe je pojašnjeno da je sud privremeno smješten u neiskorišćenoj zgradi vlade, a u aprilu 2018. godine biće premješten u zgradu koju bude odredio EUROPOL, a koja se gradi za potrebe Specijalnog suda.

Ministarstvo spoljnih poslova je holandskim poslanicima objasnilo da dužina trajanja suda nije poznata i da zavisi od broja optuženih, iako je početni mandat 5 godina.

Međutim, holandske lokalne vlasti imaće u ovom periodu ovlašćenje da donesu nalog za hapšenje svakoga ko pobjegne iz pritvora u Holandiji.

Prema procedurama u Holandiji, prijedlog je sada upućen Senatu i ako Senat prihvati, onda će sporazum biti poslat ministru na potpisivanje i tada se sve može smatrati ratifikovanim.

Ovo je bio jedan od postupka koji vodi do operacionalizacije Specijalnog suda za Kosovo.

Šef Kancelarije za medije rekao je za KTV da sud sprovodi tehničke procedure i da nije moguće da se bavi sudskim postupkom, podizanjem optužnica i slanjem na sud.

Specijalni sud će suditi po nalazima izvještaja senatora Dicka Martyja koji uglavnom govori o ratnim zločinima, ali i drugim zločinima u periodu od 1998. do 2000. godine.